Hlavní obsah

Česko zatím Kosovo neuzná, vláda diskuzi přerušila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministři ve středu přerušili diskuzi o případném uznání nezávislosti Kosova. Termín, kdy se k návrhu ministerstva zahraničí vrátí, kabinet podle mluvčí vlády Jany Bartošové neurčil. Ministři chtějí na rozhodnutí víc času.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Mirek Topolánek

Článek

"Vyžádali si čas na hlubší prostudování materiálu, chtějí o tom dále jednat," sdělila Bartošová.

S nápadem přerušit projednání návrhu uznat Kosovo přišel na jednání vlády sám premiér. „Sám jsem navrhoval přerušení tohoto bodu. To prošlo všemi hlasy,“ řekl Topolánek na tiskové konferenci po jednání vlády.  Podle něj chybí ministrům dostatek informací. Premiér přitom zcela nevyloučil, že by se mohlo stát, že uznání nezávislosti Kosova ve vládě nakonec neprojde. „Nevylučuji to, ale pokládám to za nepravděpodobné,“ sdělil k tomu šéf kabinetu.

Proti uznání samostatného Kosova jsou lidovci a někteří ministři za ODS, pochyby mají i zelení. KDU-ČSL již předem oznámila, že pokud bude nyní uznání Kosova na vládě navrženo, nepodpoří jej. K otázce chtějí setkání nejvyšších představitelů koaličních stran.

S návrhem na uznání nezávislosti přišel ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ). Ten koncem března uvedl, že chce uznat Kosovo před summitem NATO, který začíná ve středu v Bukurešti. Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra o víkendu uvedl: "Vnitřně jsem rozdvojen, ale pokud to bude předloženo, s těžkým srdcem se k uznání přikloním. Tíhne to k tomu, že Kosovo uznáme, jsme političtí realisté.“

Asi 40 odpůrců samostatného Kosova ve středu přišlo svůj názor vyjádřit před Strakovu akademii. Část českých politiků chce vyčkat minimálně do květnových voleb v Srbsku. Pro Českou republiku je Kosovo citlivou otázkou i proto, že tam působí její vojáci.

Podle kritiků to povzbudí separatisty

Kritici uznání Kosova tvrdí, že v současné době by takový krok mohl vést k budoucí nestabilitě národnostně rozděleného regionu a povzbuzení separatistických hnutí jinde v Evropě. Obávají se také zhoršení vztahů mezi Českem a Srbskem, které mají tradici již z dob bývalé Jugoslávie.

Kritici uznání Kosova tvrdí, že v současné době by takový krok mohl vést k budoucí nestabilitě národnostně rozděleného regionu a povzbuzení separatistických hnutí jinde v Evropě. Obávají se také zhoršení vztahů mezi Českem a Srbskem, které mají tradici již z dob bývalé Jugoslávie.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února a od té doby ho uznalo přes 30 zemí. Jsou mezi nimi všechny velké státy EU kromě Španělska. Balkánské státy jako Rumunsko, Bosna a Hercegovina a Makedonie ani tradiční spojenec Srbska Řecko se zatím k oficiální podpoře Kosova nepřidaly. Zásadně proti je Rusko.

Postoj států k samostatnosti Kosova:

Nezávislost Kosova zatím uznalo přes 30 zemí. Mezi nimi jsou Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, USA, Austrálie, Japonsko, Afghánistán, Albánie a Turecko, Bulharsko, Maďarsko nebo Chorvatsko

Proti samostatnosti Kosova jsou naopak Španělsko, Slovensko, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Řecko, Kypr, Rusko, Čína a Vietnam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám