Hlavní obsah

Vláda po tlaku lidovců odložila projednání Julínkovy reformy

PRAHA
Aktualizováno

Sedm reformních zákonů, které připravil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), si na své projednání ve vládě ještě musí počkat. Premiér Mirek Topolánek je totiž stáhl z programu středečního jednání kabinetu, aby o nich ještě mohla koalice vyjednávat. Lidovci se pro odložení debaty vyslovili už v úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Vláda už jednou debatu přerušila v polovině března s tím, že Julínek má společně s věcnými návrhy zákonů předložit i teze transformačního zákona vyjasňující, jaké kroky doprovodí plánované změny. Lidovci ale nesouhlasili s tím, aby kabinet už nyní principy reformy schvaloval.

Topolánek uvedl, že Julínkovými reformními zákony se budou počátkem příštího týdne zabývat koaliční špičky na schůzce tzv. K9. Tím bude splněna podmínka lidovců, kteří se před projednáváním balíku zákonů dožadovali právě takové schůzky.

Předseda KDU-ČSL a staronový vicepremiér Jiří Čunek novinářům v úterý řekl, že koaliční devítka stanovila expertní komisi, která má reformní záměry posoudit a poté informovat lídry ODS, lidovců a zelených. "Jestliže to komise zatím neposoudila, zprávu nedala, tak by ty zákony samozřejmě neměly být projednávány na vládě," uvedl Čunek.

Už minulý týden poslanci KDU-ČSL vyjádřili nespokojenost s tím, že jim Julínek dosud transformační normu nepředložil. Ministr podle svého mluvčího Tomáše Cikrta měl přinést teze až dnes do Strakovy akademie.

Zubová: kdyby ÚS zrušil poplatky, koalici by usnadnil práci

Konečnou podobu reformy zdravotnictví může ovlivnit také Ústavní soud, který v úterý odročil projednávání návrhu opozice na zrušení poplatků na 16. dubna. Koaliční odborníci na zdravotnictví se přitom mají sejít až o den později.

Poslankyně Strany zelených a členka komise Olga Zubová připustila, že pokud by například ÚS nezrušil celý zákon, ale pouze některé části normy, například poplatky pro seniory nebo děti, koaličním expertům by to usnadnilo situaci.

"To by usnadnilo naši práci, pokud padne verdikt dříve, tak si můžeme vlastně odpustit sezení,“ připustila Zubová. Podle poslankyně se zdravotnictví bude dnes věnovat na svém zasedání předsednictvo zelených.

Sporné téma - transformace do akciovek

Lidovci opakovaně kritizovali Julínkův záměr transformovat univerzitní nemocnice a zdravotní pojišťovny do akciových společností. Také zelení, sociální demokraté i komunisté se obávají úniku peněz zdravotního pojištění mimo zdravotnictví. Hovoří o hrozbě privatizace. Vysoké školy tvrdí, že nebudou moci zaručit kvalitu výuky mediků ani výzkumu.

Julínek se snaží kritiky uklidnit tím, že jeho reforma přinese zisk všem - pacientům, lékařům, nemocnicím, zdravotním pojišťovnám i státu. Prvním krokem k jejich odhalení jsou regulační poplatky, které mají odradit pacienty od zbytečných návštěv lékaře.

V reformním balíku se na finance zaměřují tři zákony - o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách a o Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami. Na kvalitu péče se zaměřují další tři zákony - o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě. Sedmá norma se zabývá univerzitními nemocnicemi a zdravotnickými pracovišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám