Hlavní obsah

Lidovci se dočkali, Čunek je znovu ministrem

– PRAHA • Aktualizováno

Předseda lidovců Jiří Čunek je zpátky ve vládě. Prezident Václav Klaus ho ve středu dopoledne na Hradě opětovně jmenoval do funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Čunek musel kabinet kvůli obvinění z korupce opustit loni v listopadu. Na jeho návratu se v úterý shodli koaliční lídři a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (za SZ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek podepisuje ministerský slib.

Článek

Poté, co Čunek složil slib a podepsal jmenovací dekret, si s Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) připili tradiční číší sektu. Nikdo z trojice před novináři už jmenování nijak nekomentoval.

Hned po slavnostním ceremoniálu staronový místopředseda vlády odjel do Strakovy akademie na zasedání kabinetu, který má rozhodovat třeba o nezávislosti Kosova či o majetkovém vyrovnání státu a církví.

Václav Klaus jmenoval už podruhé Jiřího Čunka ministrem. Zdroj: Stream.cz

Čunek má připravenou zásadní reorganizaci ministerstva a plánuje rozsáhlé personální změny. Konkrétní podobu svých záměrů zatím odmítl upřesnit.

Za další priority svého nového působení v čele resortu považuje například čerpání peněz z evropských fondů a velkou novelu stavebního zákona. Čunek to dnes řekl novinářům po příjezdu na ministerstvo.

"Jsou tu samozřejmě velké dluhy, které máme směrem k evropským fondům, směrem k územnímu plánu a stavebnímu řádu. Máme před sebou velkou novelu stavebního zákona, kterou jsem slíbil před půl rokem," řekl šéf lidovců.

:. Premiér Mirek Topolánek (ODS) při příchodu na Hrad. Za ním předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.foto: Právo/Milan Malíček

Schwarzenberg v minulosti uvedl, že, pokud se Čunek vrátí do vlády aniž by vyjasnil své majetkové poměry, kabinet opustí. V úterý se ale koaliční lídři shodli na tom, že Čunkovy rodinné finance prozkoumá auditorská firma, kterou si Schwarzenberg vybere. Kontrola Čunkových rodinných financí má být ukončena do 1. července. Schwarzenberg řekl, že pokud Čunkovy finance nebudou v pořádku, z vlády odejde.

Opozice protestuje

Kvůli údajné korupci byl Jiří Čunek vyšetřován od konce roku 2006. Byl podezřelý z toho, že ještě jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 úplatek půl miliónu korun. Stíhání bylo ale v listopadu 2007 zastaveno. Podezřelý byl i z toho, že v 90. letech pobíral od státu sociální dávky a zároveň měl v bankách 3,5 miliónu korun. Státní zástupce ale letos v lednu tuto kauzu odložil, podle něj se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání dávek státní sociální podpory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lidovci byli rozhodnutí dostat Čunka zpět do vlády. Premiér Topolánek už dříve řekl, že mají právo mít ve vládě svého předsedu a vyzval KDU-ČSL a SZ, aby se dohodly.

Opozice s návratem lidoveckého předsedy nesouhlasí, podle ní jde o výsměch občanům. Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath ČTK řekl, že jednou z možných reakcí je i vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.

"ODS tak (...) odměnila lidovce za to, že významnou měrou přispěli k volbě Václava Klause prezidentem ČR. Znovujmenování Jiřího Čunka se tak jeví jako politický obchod mezi ODS a KDU-ČSL, jehož dalším pokračováním mají být i církevní restituce," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám