Hlavní obsah

Parkanová zve Izrael do NATO, tvrdí Jerusalem Post

– TEL AVIV/PRAHA
Právo, roš

Česká vláda podporuje vstup Izraele do NATO. S odvoláním na slova české ministryně obrany Vlasty Parkanové, která v úterý ukončila čtyřdenní návštěvu Izraele, to v pondělí napsal list The Jerusalem Post. "Mohu mluvit pouze za současnou vládu, ne za NATO, a my to podporujeme," citoval Parkanovou izraelský deník.

Článek

Ministryně podle listu dodala, že část spojenců v Alianci myšlenku izraelského členství nicméně nepodporuje.

Mluvčí ministryně Andrej Čírtek v úterý z Jeruzaléma Právu v reakci sdělil, že obsah článku byl "přehnaný“. Z výroků Parkanové nicméně lze vyvodit, že podle jejího názoru, který mluvčí označil pouze za osobní, by se dveře NATO Izraeli mohly otevřít.

"Ministryně nezvala Izrael do NATO ani za NATO, ani za Česko, ani za vládu,“ vysvětlil Čírtek. Parkanová podle mluvčího řekla, že Izrael je třeba podpořit v boji proti terorismu všemi prostředky. "Kdyby tímto prostředkem byl vstup do NATO, je třeba se této úvaze otevřít,“ sdělila prý listu podle mluvčího Parkanová.

Černínský palác: Není to na pořadu dne

"Jsme pro posilování vztahů s Izraelem, ale otázka jeho začlenění do NATO není na pořadu dne,“ řekla na otázku Práva mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová s poukazem na agendu summitu Aliance, který ve středu začíná v Bukurešti.

Izrael a NATO
Izrael se od roku 1994 společně se šesti arabskými zeměmi učastní Středomořského dialogu iniciovaného NATO. Má s Aliancí program spolupráce zahrnující boj proti terorismu, šíření masových zbraní, vyzbrojování i vývoj obranných technologií. Izraelský styčný důstojník působí u velitelství námořní středomořské operace NATO.

Radar sníží riziko pro Izrael, interpretoval Parkanovou Ha'arec

Byla to během jedné návštěvy Parkanové v Izraeli už druhá situace, kdy byl mluvčí nucen korigovat vyznění výroků ministryně učiněných pro tamní tisk. V rozhovoru pro nědělní izraelský deník Ha'arec Parkanová zase vyvolala dojem, že chystaný americký raketový štít v Evropě by měl chránit vůči hrozbě z Íránu také Izrael.

Podle Čírtka ale ministryně měla na mysli jen to, že účinný štít by snížil hrozbu z Íránu pro evropské státy, a nepřímo i pro Izrael.

Reklama

Výběr článků

Načítám