Hlavní obsah

Topolánek rozčílil opozici, místo debaty o radaru odešel

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci si ve Sněmovně v úterý po osmé hodině večer si vjeli do vlasů kvůli tomu, že se nedostalo na téma americký radar. Situaci rozčísl premiér Mirek Topolánek (ODS), který se ve vřavě zvedl a odešel. Drama vypuklo ve chvíli, kdy po dvacáté hodině navrhl poslanec ODS Jan Vidím, aby Sněmovna ukončila jednání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Kvůli tomu by se ale poslanci nedostali k ostře očekávanému bodu - informaci premiéra o postupu vyjednávání o radaru. V opozičních řadách to okamžitě vyvolalo bouřlivý nesouhlas.

"Styďte se, neplníte slib, že na každé schůzi dáte o této věci zprávu,“ rozčiloval se směrem k premiérovi Topolánkovi předseda komunistů Vojtěch Filip.

Topolánek obvinil opozici, že ztrácela čas diskusí o důchodech

Topolánek si to nenechal líbit. Obvinil opozici, že kvůli sáhodlouhým projevům svých poslanců při projednávání zvyšování důchodů ztratila Sněmovna tři hodiny času.

"Ztratili jsme spoustu času diskusí o něčem, co bylo dopředu jasné,“ uvedl premiér.

Poté udělal něco, co mezi sociálními demokraty a komunisty vyvolalo pořádnou vřavu. "Byly to tři hodiny zbytečných diskusí, které nám teď chybí. Já se omlouvám, odcházím,“ oznámil premiér.

"Žádám Sněmovnu, aby trvala na přítomnosti předsedy vlády,“ reagoval Filip s tím, že "ČR není hájemstvím pana premiéra“.

Také místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) šéf kabinetu vytočil. "Takže to můžeme sbalit, já vám přeji pěkný večer," rozčílil se.

Vidímův návrh pak byl přijat, schůze skončila a poslanci se rozešli domů. Další schůze Sněmovny začne až 22. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám