Hlavní obsah

Sněmovna vyzvala k respektu práv Tibeťanů

Novinky, jov
PRAHA

Poslanci schválili Prohlášení Poslanecké sněmovny u příležitosti 49. výročí povstání v Tibetu. Debatu okořenil bývalý šéf komunistů Miroslav Grebeníček výpadem proti lidoveckému ministrovi Cyrilovi Svobodovi. Svobodu srovnal s "pouličním hejskem".

Článek

Zákonodárci v úterý pozdě večer schválili usnesení k Tibetu. Uvádí v něm, že považují za vhodné, aby byli do Tibetu vysláni zástupci OSN a Červeného kříže. Sněmovna také vyzvala všechny své představitele, aby při mezinárodních jednáních aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu.

Poslanci "podporují účinné pokračování dialogu mezi dalajlámou a čínskými představiteli". Řešení situace v Tibetu by podle zákonodárců mělo vycházet právě z tohoto dialogu. Čína i demostrující Tibeťané by se měli podle Sněmovny vyvarovat násilí.

Grebeníček nazval ministra hejskem

Komunisté se pokusili prosadit k usnesení o Tibetu dodatek, ve kterém chtěli vyzvat k dodržování lidských práv v jihosrbské provincii Kosovo a požadovali vyslání sněmovní delegace do této neklidné oblasti.

To se ovšem nelíbilo řídícímu schůze, místopředsedovi Sněmovny Janu Kasalovi (KDU-ČSL). Uvedl, že návrh KSČM vůbec nesouvisí s Tibetem, a proto o něm není možné hlasovat. Rozproudila se debata, ve které se poslankyně KSČM Kateřina Konečná pokusila postup Kasala neúspěšně zpochybnit.

Bývalému předsedovi komunistů Grebeníčkovi pak vadilo, že ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) vyrušoval při projednávání návrhu jeho strany. „To je srovnatelné s pouličním hejskem,“ rozčílil se na adresu Svobody. Kasalovi pak vytkl, že ministra kvůli vyrušování nevykázal ze Sněmovny. A řídícího schůze obvinil z manipulace.

„Pro váš klid, pana ministra jsem napomínal,“ bránil se Kasal a upozornil, že není možné vykázat Svobodu z jednací síně.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína ustoupila a pustila do Tibetu diplomaty

Zahraniční diplomaté mohou navštívit tibetskou metropoli Lhasa, která byla před dvěma týdny středem protičínských nepokojů. Dvoudenní cestu, která začala...

Výběr článků

Načítám