Hlavní obsah

Sněmovna podpořila schválení lisabonské smlouvy

– PRAHA

První krok na cestě ke schválení tzv. lisabonské smlouvy udělala v úterý Sněmovna, když v prvním čtení podpořila ratifikaci dokumentu, jenž má má místo neschválené euroústavy reformovat instituce Evropské unie. Před konečným rozhodnutím parlamentu bude ale smlouvu zkoumat ještě Ústavní soud, jak požaduje ODS. Poslanci se tak ke schvalování dostanou možná až na podzim.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS chce, aby lisabonskou smlouvu přezkoumal Ústavní soud. Na snímku premiér Mirek Topolánek s ministrem pro EU Alexandrem Vondrou.

Článek

Sněmovna bude lisabonskou smlouvu projednávat ve dvou krocích. Nyní se dokumentem budou zabývat sněmovní výbory: ústavně-právní, zahraniční a výbor pro evropské záležitosti. V takzvaném druhém čtení pak již poslanci budou o dokumentu rozhodovat.

Smlouvu musí kromě sněmovny schválit i Senát. ODS již avizovala, že bude chtít, aby horní parlamentní komora, kde má většinu, požádala o přezkoumání lisabonské smlouvy Ústavní soud. Projednávání smlouvy v parlamentu by se na dobu, kdy by se jí zabýval soud, přerušilo.

Ke schválení ve sněmovně bude zřejmě lisabonská smlouva potřebovat ústavní většinu, tedy hlasy tří pětin poslanců. Zatím se očekává, že ji podpoří ČSSD, KDU-ČSL, zelení a většina ODS. Její schválení by tak nemělo být ohroženo.

Lisabonská smlouva, která nahrazuje projekt euroústavy zamítnuté v roce 2005 v referendech ve Francii a Nizozemsku, nyní prochází ratifikačním procesem v jednotlivých zemích unie. Smlouva začne platit pouze tehdy, pokud ji ratifikují všechny členské státy. Již dříve ji přijaly Francie, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Malta a Bulharsko. Dnes ji schválili i polští poslanci, kteří tak ukončili několikatýdenní spory o novou unijní smlouvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám