Hlavní obsah

Lidovci nechtějí podpořit Julínkovy reformy

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci jsou neoblomní a stále trvají jejich výhrady proti zdravotnickým návrhům ministra Tomáše Julínka (ODS). Těmi se má ve středu zabývat vláda. KDU-ČSL nechce, aby byly schváleny již na tomto zasedání kabinetu, požaduje k nim koaliční schůzku. Lidovci mají také negativní postoj k uznání nezávislosti Kosova.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Místopředseda lidovců Marián Hošek po jednání celostátního výboru uvedl, že stále trvají výhrady jeho strany k Julínkovým zákonům. Těmi se přitom ve středu má již podruhé zabývat na svém zasedání vláda.

KDU-ČSL podle Hoška vadí, že ještě před tím, než budou zdravotnické zákony projednány kabinetem, neproběhlo jednání koaličních špiček, tzv. K9. Proto je lidovci ve středu nechtějí podpořit.

„Není shoda v tom, že neproběhla K9. My jsme požadovali, aby to bylo přes K9 a po dohodě na ní, že se ty zákony předloží do vlády. Takže nebudeme podporovat tento návrh, který je teď ve vládě s tím, že až po K9,“ uvedl Hošek. „Nemělo by se schvalovat něco, co se nedomluví na tom nejširším grémiu koalice. Je potřeba to napřed předjednat na tomto fóru,“ doplnil.

Pokud by lidovci uspěli, znamenalo by to, že vláda projednání Julínkových předloh zítra přeruší a vrátí se k nim až po požadované schůzce koaličních špiček. K té by ovšem nakonec podle takového scénáře mohlo dojít až v druhé půli dubna.

Kosovo nechtějí podpořit

Lidovci zkomplikují zítřejší jednání Topolánkovy vlády také svým postojem ke Kosovu. Celostátní výbor podle Hoška potvrdil, že trvá negativní názor na uznání samostatnosti této jihosrbské provincie.

„Ke Kosovu se nezměnil postoj. Za současné situace nedoporučujeme našim ministrům, aby podpořili samostatnost Kosova,“ řekl Hošek. V tomto případě lidovci mírně ustoupili a netrvají již na koaliční schůzce k problému Kosova. „Nechal bych to na jednání vlády. Chtěli jsme, aby to projednalo grémium K9. Vzhledem k tomu, že tomu tak nebylo, tak to ve vládě bude diskutováno jako bod, který nepodpoří naši ministři,“ sdělil místopředseda strany.

Částečný bojkot olympiády

Celostátní výbor lidovců, který zasedal naposledy přes stranickým sjezdem, se věnoval také letní olympiádě v Pekingu. Doporučil politikům z řad KDU-ČSL, aby nejezdili na její úvod.

„Naši představitelé by se neměli zúčastnit úvodního ceremoniálu,“ prohlásil Hošek s tím, že lidovci nechtějí bojkotovat celou olympiádu, pouze zahájení.

Nebudou také tlačit na premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby se úvodního ceremoniálu nezúčastnil. „To v žádném případě, to je na jeho úvaze,“ řekl místopředseda lidovců.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitvu o poplatky opozice ve Sněmovně prohrála

Koaličním poslancům se ve Sněmovně podařilo zamítnout návrh opoziční ČSSD na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Diskuse o zrušení některých poplatků ale bude...

Výběr článků

Načítám