Hlavní obsah

Poslanci schválili zvýšení důchodů od srpna o pětistovku

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Poslanci v úterý na mimořádném jednání schválili vládní návrh, který má umožnit valorizovat v srpnu důchody. Ministr práce Petr Nečas (ODS) navrhl zvýšit penze od srpna v průměru o 465 korun. Návrh podpořila i opozice, ze 162 přítomných poslanců bylo pro 158 zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce Petr Nečas (ODS)

Článek

Další zvýšení důchodů bude pak v pravidelném termínu od ledna roku 2009.

"Náklady na mimořádné zvýšení důchodů od srpna roku 2008 budou činit zhruba 6,6 miliardy korun,“ řekl na jednání Sněmovny Nečas. Ministr připustil, že vliv na zvýšení inflace měla i reforma veřejných financí. Při inflaci 7,5 procenta měla podle něj vliv ve výši maximálně 1,6 procenta.

"Zbývajících zhruba 6 procentních bodů je způsobeno objektivním vývojem na světových trzích především v oblasti energií a potravin,“ řekl Nečas.

Opozice se trumfovala penězi pro penzisty

Komunistický poslanec Miroslav Opálka vládu vyzval, aby zvýšila valorizaci aspoň na 500 korun měsíčně. "Abychom nakonec, protože jednáme o tom 1. dubna, nevyvedli naše důchodce aprílem,“ prohlásil.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pak neúspěšně navrhnul usnesení vyzývající vládu, aby penze v srpnu zvýšila o 1000 korun. Jeho návrh poslanci odmítli.

Na jednání jej obhajoval místopředseda poslanců ČSSD David Rath. "Dnes se konečně ukáže a vy budete moct odpovědět na otázky, zda jste vědomě podvedli důchodce před volbami svým slibem tisíc korun k důchodům, zda chcete teď znova vědomě podvést důchodce nižší valorizací, než jaké jste zdražování vy způsobili svým 'nalij-vylij',“ řekl Rath v narážce na přirovnání premiéra Mirka Topolánka (ODS), které pronesl při přednášce na VŠE.

Poslanec KSČM Stanislav Grospič pak sociální demokraty trumfnul a navrhnul, aby vláda zvýšila důchody od srpna o 1200 korun. Také tento návrh ale poslanci odmítli.

Pro Grospičův návrh na zvýšení penzí o 1200 korun překvapivě podle zápisu hlasoval poslanec ODS Marek Benda. Bylo to ale omylem. "Přehmátnul jsem se, byla to chyba," řekl k tomu Novinkám Benda.

Sobotka se hádal s Kalouskem

Škromach obvinil ODS, že chce důchody zvyšovat kvůli blížícím se krajským volbám. "Najednou se probudili krajští zastupitelé, obzvláště z řad vládní koalice a okamžitě reagovali tlakem na vládu: máme tady volby, dělejte něco. Zaplať pánbůh za to, že ty volby máme!“ uvedl s tím, že ODS si podle něj "umí kupovat voliče za veřejné peníze“.

Exministr financí a předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) obvinil vládu ze lhaní. "Vláda premiéra Topolánka a místopředsedy Nečase nám lhala, když nás seznamovala s dopady tzv. reformy veřejných rozpočtů. Vy jste úmyslně podcenili dopady vámi navržených a vámi prosazovaných změn na vývoj letošních cen,“ útočil na ministry.

"Prostě tato vláda je pyroman, který hasí požár, který sám způsobil,“ prohlásil Sobotka.

Jeho výpady si nenechal líbit ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL): "Rozumím tomu, že opoziční rétorika k rozpočtové politice vždy musí být mírně demagogicky zbarvená, mírně účelová. Pokládám to za legitimní, ale mělo by to mít své hranice".

Poté vrátil Sobotkovi úder. "Na rozdíl od vás, pane předsedo rozpočtového výboru, my dodržíme zákon o rozpočtových pravidlech a dodržíme rozpočtové limity! Vy jste je nedodržel nikdy! Kdybyste je ctil jako zákon, měli jsme letos deficit ve výši zhruba 15 miliard,“ prohlásil ministr financí.

Za zvýšením důchodů jsou rostoucí ceny

Vláda chce důchodcům přidat kvůli neočekávaně vysokému růstu cen, k tomu ale potřebuje souhlas parlamentu.

Důchody je totiž možné mimořádně zvýšit jen tehdy, když růst cen překročí deset procent.

Ceny v ČR se v lednu meziročně zvedly o 7,5 procenta, což je nejvíc za posledních deset let. Vláda proto navrhla novelu zákona o důchodovém pojištění, která umožňuje penze mimořádně valorizovat už tehdy, pokud růst cen překročí pět procent. 

ČSSD navrhuje jednorázovou výplatu 6000 korun důchodcům, což by mělo kompenzovat dopady reforem a inflaci. Podle Škromacha může nakonec jít o jinou částku, třeba pět nebo 10 tisíc korun, záleží to na politických dohodách. To ale vláda odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila zvýšení důchodů

Vláda na svém pondělním zasedání schválila zvýšení důchodů od srpna 2008. Průměrná starobní penze naroste o 465 korun. Návrh vládě předložil ministr práce...

Vláda odmítla příspěvek 6000 pro penzisty

Kabinet Mirka Topolánka (ODS) na svém středečním zasedání odmítl návrh skupiny poslanců z ČSSD a KSČM, aby penzisté dostali letos v červnu od státu mimořádně...

Výběr článků

Načítám