Hlavní obsah

Topolánek na tripartitu nedorazil, odbory čekaly na omluvu

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nedorazil na úterní mimořádnou tripartitu. Odboráři se tak na jednání nedočkali osobní omluvy, kterou po něm požadovali za jeho výroky. Předseda vlády dal přednost zahájení Evropského bankovního a finančního fóra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMKOS Milan Štěch

Článek

Na posledním plánovaném jednání tripartity vypukla minulý týden dramatická přestřelka mezi Topolánkem a odboráři. Předseda vlády se na něm obořil na odboráře i zaměstnavatele kvůli stravenkám. Později se za své jednání písemně omluvil. To ale zástupcům odborů nestačilo, dožadovali se omluvy nejen za vulgarity, ale i za premiérův výrok, že je tripartita zbytečná. Vyhrožovali dokonce, že jinak nechtějí ve schůzkách tripartity pokračovat.

K tomu nakonec nedošlo, v úterý tripartita projednala novelu zákona o zaměstnanosti. Na zasedání dorazili ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, ministr dopravy Aleš Řebíček (oba ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Premiér Topolánek dal přednost jiné akci. V době jednání tripartity zahajoval Evropské bankovní a finanční fórum. „Měl jsem jiný program, termín tripartity jsem nestanovoval. Zahajoval jsem velmi významné bankovní a finanční fórum v Praze a v tomto smyslu jsme se omluvil a nebyl jsme přítomen na tripartitě," uvedl k tomu Topolánek.

„Nedomnívám se dokonce, že by moje účast byla přínosem pro další jednání,“ doplnil s úsměvem.

Štěch: Premiér neprojevil velkorysost

"Že neprojevil tolik diplomacie a řekl bych státnosti nebo velkorysosti a nepřišel se osobně se omluvit, to je jeho chyba," okometoval neúčast premiéra předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Vzhledem k tomu, že Topolánek nedorazil, odboráři na tripartitě rozdali prohlášení, vyzývající vládu k "otevřenému sociálnímu dialogu".

"Žádáme, aby pro veřejnost a odbory zaujala vláda oficiální stanovisko, jakou roli přikládá jednání sociálních partnerů," píší odboráři v dokumentu. Podle Štěcha jde odborům o tom, aby vláda jasně řekla, že má zájem na jednáních tripartity a tím se vlastně distancovala od Topolánkových výroků.

Ve Strakovce se nekřičelo

Všichni zúčastnění se shodli, že debata na tripartitě byla narozdíl od pátku klidná a omezila se na projednávání novely zákona o zaměstnanosti. "Proběhlo korektní, pracovní jednání tripartity," řekl po skončení schůzky ministr financí Kalousek.

"Diskuse byla profesionální," uvedl pak Štěch. Také podle předsedy Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jana Wiesnera bylo jednání věcné.

Zástupci zaměstnavatelů si chtějí s Topolánkem vyříkat jeho ostrá slova. Mají v plánu se s předsedou vlády setkat. "Sejdeme se s premiérem, musíme si to vyjasnit. Aby se říkalo, že podporujeme šedou ekonomiku, tak to není pravda," uvedl Wiesner. "Musíme podle časových možností pana premiéra. Bude to v nejbližší době," uvedl pak na dotaz, kdy se schůzka uskuteční.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám