Hlavní obsah

O školství rozhodují lobbisté, tvrdí úředníci ministerstva

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Organizační změny v úseku ministerstva školství, který zajišťuje čerpání miliard z eurofondů, provádějí lobbisté. Zaměstnance vybírá za nemalé peníze agentura. Právo získalo dokumenty úřadu doplněné o interní komentáře, které to tvrdí. Sepsali je úředníci znepokojení současným stavem. Ministerstvo tato tvrzení odmítá.

Článek

Z dokumentace přesto vyplývá, že personální zajištění významného úseku eurofondů na školství je tristní. Zůstává zejména neobsazeno místo ředitele operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpl).

Tento kontroverzní program, který Brusel Česku dosud jako jediný neschválil, má české vědě v příštích pěti letech zajistit z fondů asi 52 miliard korun. Kvůli jeho váznoucí přípravě odstoupila loni ministryně Dana Kuchtová (SZ). Tehdy ji ostře kritizovala zejména lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová.

Po rezignaci Kuchtové se úkolu, jak zorganizovat úsek fondů na školství, chopil Vojtěch Doležal, tvrdí úředníci. „Organizační změny byly v roce 2007 připraveny a provedeny p. Doležalem – poradce ministra (na smlouvu),“ stojí v jejich komentáři.

„Doležala, což je lobbista, neboť se tím živí, jsem přijala na ministerstvo já. Na doporučení zelených. Pak jsme se rozešli,“ řekla Právu Kuchtová. „Liška si Doležala na ministerstvu nechal. Až po čase jsem se dozvěděla, že Doležal výrazně figuroval v kauze Sigmy Olomouc. Svého rozhodnutí ho přijmout lituji,“ uvádí Kuchtová s tím, že její hlavní kritičku Šojdrovou informoval o přípravě VaVpl právě Doležal.

„Ing. Doležal se podílel na posouzení stavu operačních programů. Výstupy spolupráce s ním byly studie, analýzy či konzultace. Žádnou exekutivní úlohu, ani v oblasti personální, poradce nezastával,“ řekl Právu vrchní ředitel kabinetu ministra Lišky Roman Hvězda.

Úředníci dále poukazují, že zaměstnance vybírala po rezignaci Kuchtové za 1,1 miliónu korun i personální agentura. A to i pro přípravu dalšího programu školství Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Ten zajistí do roku 2013 Česku 2,1 miliardy eur.

Hvězda: Výběrová řízení probíhají

„Vybráno bylo 20 lidí. Ale nebyli ředitelkami odborů v úseku fondů ministerstva Uldrichovou a Burgetovou přijati. Ředitelky provedly vlastní předvýběr. Z 20 lidí si jich vybrali k nástupu 11. Z toho dva nenastoupili,“ konstatuje materiál.

„Vzhledem k vysokým požadavkům na administrativní kapacity byl zvolen výběr uchazečů prostřednictvím personální agentury,“ řekl Právu Hvězda. Podle něj agentura v souladu s uzavřenou smlouvou provedla předvýběr pracovníků. „Na jeho základě bylo vedoucími zaměstanci odborů, do kterých měli pracovníci nastupovat, proveden závěrečný výběr vhodných kandidátů. Dva pracovníci následně práci odmítli s tím, že obdrželi lepší nabídku,“ dodává Hvězda. „Agentura se jmenuje Fides Populi a byla vybrána řádným výběrovým řízením.“

Faktem zůstává, že kromě ředitele programu VaVpl je neobsazena i o pozici ředitele odboru CERA. „Výběrové řízení na obsazení obou vedoucích pozic je v závěrečné fázi,“ oponuje Hvězda.

Soukup: Je to o lobby

CERA má administrovat předkládané projekty žadatelů o dotace. „Administrace měla být hrazena z prostředků takzvané technické pomoci. Kvůli současnému postupu ale odbor nefunguje. V jeho čele totiž stojí donedávna referentka. Ta dosud neobsadila pozice tří vedoucích pracovníků technické pomoci,“ poukazují úředníci.

„V době působení ministryně Kuchtové byl odbor technické pomoci zcela zrušen a zaměstnanci byli propuštěni. Odbor byl znovu zřízen až panem ministrem Bursíkem,“ namítá Hvězda s tím, že nyní pracuje dobře. „Doležalem navržené personální změny výrazně zeslabily akčnost skupiny fondů,“ tvrdí ale úředníci. Podle nich není úsek personálně zajistěn.

„Víte, to je tak. Jsou dva druhy lobbingu,“ řekl Právu bývalý náměstek Kuchtové Jaromír Soukup. „Jedním z nich je, že se na dané místo dosadí lidé bez větších zkušeností. Aby do problematiky neviděli. Ti jsou snadno řiditelní. Pak se čeká na příležitosti. Nesmíte zapomínat, jde o obrovské peníze.“

Druhý druh je podle Soukupa cílené prosazování určitého projektu, tedy určité zakázky, včetně obsazování postů.

„Za mého působení na ministerstvu jsem na nebezpečnou situaci v úseku fondů způsobenou nekompetentní prací náměstka Marka Mory a Romana Hvězdy, tehdejšího ředitele programu Výzkum a vývoj pro inovace, tehdy VAVPI, kritizoval.

Oba se ale dlouho těšili důvěře Kuchtové,“ říká Soukup a dodává: „Výsledek jejich práce pak ale zhodnotila Evropská komise zdrcujícím hodnocením. To odstartovalo následné události včetně odchodu Kuchtové. Je neuvěřitelné, že člověk, který tehdy odpovídal za VAVPI, který byl za katastrofu zodpovědný, tedy Hvězda, je nyní vrchním ředitelem kabinetu ministra Lišky. To je neuvěřitelné,“ rozčiluje se Soukup.

Dalík řekl, klidně ho odvolejte

„Ještě před katastrofálním hodnocením jejich práce jsem špatnou situaci konzultoval s lobbistou Dalíkem,“ přiznává dále exnáměstek. „Dalík řekl: ‚Mora není náš člověk, nikoho nezajímá, klidně si ho odvolejte.‘ Jiné řešení jsem ale neměl. Nejprve jsem se totiž personální řešení úseku fondů na školství pokoušel projednat s premiérem. Ten se věcí odmítl zabývat. Jeho následný zájem o VAVPI byl proto překvapující. Asi jsme s ministryní nepochopili, že o VAVPI vůbec nešlo,“ dodal Soukup.

Zmíněný náměstek Mora je nyní náměstkem vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám