Hlavní obsah

Nejvíc loni zbohatla ODS, sociální demokraté ve ztrátě

Právo, trj, dan, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ziskem 121 miliónů korun hrubého skončilo loňské hospodaření ODS. Strana měla příjmy 261 miliónů korun. ČSSD sice získala víc, 263 miliónů, měla ale také vyšší výdaje. Za loňský rok vykázala celkově ztrátu 5,3 miliónu korun, i když v samotném roce 2007 byla v zisku, započítala ale ztráty z minulých let.

Článek

Záporný výsledek z roku 2006 byl ve výši asi 43,5 miliónu korun.

ODS uvedla, že téměř 1100 dárců ji celkem obdarovalo 18 milióny korun. Přes 40 donátorů straně věnovalo více než 50 tisíc korun. Konkrétní údaje o dárcích ODS v pondělí nezveřejnila.

Příjmy a výdaje stran (v mil. Kč)*
ODSČSSDKSČMSZKDU-ČSL
Celkové příjmy261,5263,5140,419,980
z toho
Příspěvek od státu203117,376,618,351,7
Dary celkem1823,45,40,83,5
z toho od fyzických,*4,3*0,53,0
od právnických osob*19*0,30,5
Celkové výdaje139,7177,3140,51659,4
*Strany uvedly jen celkovou výši darů

ČSSD podle své výroční zprávy, kterou má Právo k dispozici, dostala asi o 5,4 miliónu korun na darech více. Největším dárcem ale byla společnost Cíl, jejímž je Lidový dům výlučným vlastníkem. Cíl do stranické kasy loni věnoval 18,25 miliónu korun. ČSSD mu už z dřívějších dob dluží asi 91,5 miliónu korun.

Mezi fyzickými osobami v darech vynikl šéf ČSSD na Ústecku Petr Benda a pardubičtí členové soc. dem.

Benda svou stranu loni obdaroval celkem 423 tisíci korunami. Šéf ČSSD Jiří Paroubek dal 40 tisíc korun.

Největší dar kromě Cíle poskytl ČSSD pardubický podnikatel Aleš Velich. Jako fyzická osoba loni stranické kase daroval 300 tisíc korun a stejnou částku také poskytla Lékárenská společnost Kosmy a Damiana. „Vlastním tu společnost se svým kolegou a oba jsme členy soc. dem. Bylo to na podporu tehdejšího lídra kandidátky v komunálních volbách Jiřího Ascherla,“ řekl Právu Velich.

Lidovcům dal nejvíc Pithart

Nejštědřejším dárcem KDU-ČSL byl minulý rok místopředseda Senátu Petr Pithart, přispěl 134 tisíci korun. Následuje ho moravskoslezský vicehejtman Pavol Lukša, který daroval 94 tisíc. Z firem nejvíce lidovcům daly dva podniky z Pardubic: Treport (100 tisíc) a Pojišťovací společnost (70 tisíc). Vyplývá to z výroční zprávy, kterou včera lidovci umístnili na web.

Předseda lidovců Jiří Čunek straně nedaroval peníze, ale fyzický dar. Jaký? To se nepodařilo včera zjistit. Lidovci loni vydělali 80 miliónů. Z toho nejvíc (52 miliónů) získali za mandáty v parlamentu a v krajích. Na stranických příspěvcích dostala strana šest miliónů a za dary 3,5 miliónu korun. Výdaje se vyšplhaly na 60 miliónů.

KSČM dostala nemovitost za 2 milióny

Opoziční KSČM si nemůže stěžovat na malou štědrost svých sympatizantů. Loni obdržela zatím největší dar ve své historii, a to nemovitost, jejíž hodnota byla oceněna na 2 milióny korun. Největší finanční dar loni dostali od Jiřího Pátka v hodnotě tři čtvrtě miliónu Kč. Už předloni získali komunisté nemovitost v hodnotě půl miliónu korun, ale tenkrát to bylo dědictví, nikoliv dar.

Zelení žijí z peněz od státu

Nebýt příspěvku ze státního rozpočtu, který každoročně získávají politické strany, jež získaly ve volbách alespoň tři procenta hlasů, potýkali by se zelení s finančními potížemi. Jejich celkové příjmy za uplynulý rok totiž podle výroční zprávy dosáhly 20 miliónů korun, přičemž právě státní příspěvek na činnost strany činí 18,3 miliónu.

Zbytek příjmů zelených tvoří členské příspěvky a dary od soukromých osob a několika firem. Největším sponzorem strany se loni stala brněnská s. r. o. Švamberk, která zeleným věnovala ve dvou splátkách přes 150 tisíc korun. Firmu vlastní člen zelených.

Reklama

Výběr článků

Načítám