Hlavní obsah

Od výplaty k výplatě žije 15 procent domácností

Novinky, znk
PRAHA

Podle průzkumu STEM 15 procent rodin říká, že žije od "výplaty k výplatě“, což je o tři procentní body více ve srovnání s posledním šetřením. Necelá třetina (29 procent) českých rodin si naopak může dovolit i dražší nákupy, případně se vůbec nemusí omezovat. Víc než polovina občanů považuje svou domácnost za průměrně zajištěnou.

Článek

"Letošní výsledky hovoří o jistém nárůstu těch rodin, které tvrdí, že žijí od výplaty k výplatě," uvedl STEM. Podle vlastních slov těmto rodinám někdy před výplatou nezbývá ani na nákup jídla. V posledním průzkumu, který proběhl v únoru 2002 se do této kategorie zařadilo 12 procent rodin.

Více než polovina rodin (56 procent) podle průzkumu při běžných výdajích vychází dobře, ale nemůže uspořit na nákladnější věci. Zhruba čtvrtina domácností (25 procent) si může dovolit i koupi nákladnějších předmětů a čtyři procenta uvádějí, že se v nákupech nemusí omezovat.

Situace v současné rodině
hodnoceníčerven 1995únor 2002březen 2008
nemusíme se omezovat444
možné i nákladnější předměty202625
běžné výdaje dobře, na nákladnější nemůžeme uspořit645856
od výplaty k výplatě, někdy nezbývá ani na nákup jídla121215
zdroj: STEM

Pokud jde o příjem a majetek, do kategorie „průměrně zajištěných“ se přihlásilo 58 procent domácností. "Těch, kteří hovoří o dobrém (tj. velmi dobrém a solidním)

zajištění (17 procent), je poněkud méně než těch, kteří považují svou domácnost za špatně zajištěnou nebo chudou (25 procent).

"Aktuální údaje naznačují možnost opětovného posunu části domácností do skupiny hůře zajištěných, který mohla způsobit nejistota spojená s vládními reformními opatřeními," uvedl STEM.

Přesná polovina respondentů zařadila svoji rodinu do střední společenské třídy. Do horní vrstvy se nezařazuje prakticky nikdo a jen málo lidí se považuje za příslušníka vyšší střední vrstvy (6 procent). Do nižší střední vrstvy se zařazuje třetina (34 procent). Deset procent se řadí do nejnižší, dolní vrstvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám