Hlavní obsah

Paroubek se brání: Mám nejnižší plat ze všech poslanců!

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka se dotklo, že je mu stále připomínán jeho dnes již slavný výrok "Pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má". Ten vyřkl loni v říjnu v okamžiku, kdy se bránil spekulacím ohledně výše svých příjmů. V pondělí na svou obranu prohlásil, že má nejnižší plat ze všech poslanců.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Loni v říjnu Paroubek na tiskové konferenci obhajoval své příjmy a výdaje. Uvedl tehdy, že jako poslanec pobírá měsíčně zhruba 77 400 korun a celkový roční příjem včetně honorářů a dalšího činí zhruba 930 tisíc korun ročně. Odmítl, že by mezi jeho příjmy a výdaji byl nesoulad.

Prohlásil, že po zaplacení úvěrových splátek a leasingu na automobil mu zbývá 724 800 korun. Právě na říjnové tiskové konferenci pak vyřkl slavnou větu „Pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má“. Ta je Paroubkovi stále připomínána především v médiích.

To předsedovi ČSSD evidentně vadí a proto dnes vydal na svou obranu prohlášení. „Výrok byl reakcí na nechutné mnohaměsíční útoky na mě a mou rodinu, při kterých byla zpochybňována má schopnost splácet osobní finanční závazky a přitom čerpat příslušnou část svého příjmu poslance na zákonem předepsané účely (mj. oblečení),“ uvedl Paroubek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek loni v říjnu, když na tiskové konferenci prezentoval tabulku svých příjmů.foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lídr sociální demokracie se proto dožaduje objektivity. A brání se tím, že je mezi poslanci ve Sněmovně příjmovou Popelkou.

„Jiří Paroubek má nejnižší příjem ze všech členů Poslanecké sněmovny a jako předseda ČSSD z titulu své funkce nepobírá žádný plat,“ píše šéf ČSSD ve svém prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám