Hlavní obsah

USA ustoupily ČR v posledním sporném bodě smlouvy o radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

USA ustoupily v posledním sporném bodě hlavní smlouvy o umístění radaru v Brdech. Přistoupily na požadavek české strany, která chtěla, aby byla v otázkách životního prostředí uplatňována česká legislativa. Novinkám to v pondělí potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Článek

"Američané nám dnes poslali odpověď, ve které oznámili, že ustoupili," řekla Opletalová s odkazem na hlavního vyjednávače o radaru ministerstva zahraničí Tomáše Pojara. V otázkách životního prostředí by tak mělo platit české právo.

K podpisu smlouvy ale ještě v nejbližší době nedojde. "Podpis ještě není připravený, bude to trvat řádově týdny, chybí ještě nějaké formality," vysvětlila mluvčí. Smlouva by mohla být podepsána 5. května, kdy se v Praze sejde konference o raketové obraně, na niž je pozvána ministryně zahraničí USA i generální tajemník NATO.

Hotová zatím není Smlouva o právním režimu radaru (NATO SOFA), jelikož zůstává otevřených několik otázek, z nichž nejdůležitější je jurisdikce.

Česko a Spojené státy se podle Pojara na hlavní smlouvě k radarové základně na českém území definitivně dohodnou během následujících dní, tedy do summitu NATO nebo během něj.

"Američané ustoupili v jedné důležité části, takže je možné, že se během následujících dní definitivně na té hlavní smlouvě dohodneme," řekl Pojar novinářům. "Odkaz na americké právo v kapitole životního prostředí zmizel, tím pádem se nám uvolnila cesta k tomu, abychom tuto kapitolu mohli dojednat. Respektive abychom mohli dočistit tu smlouvu," uvedl náměstek.

Začlenění radaru do struktury NATO

Pražská květnová konference, na niž má přijet řada expertů i politiků, se uskuteční měsíc po aliančním summitu. Ten začne ve středu a zúčastní se ho jak premiér Mirek Topolánek (ODS) tak prezident Václav Klaus. Od jednání se očekává stanovisko spojenců, že plán USA je přínosem pro společnou bezpečnost. Začlenění radaru do obranné struktury NATO požaduje v koaliční vládě Strana zelených.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek minulý týden uvedl, že podle něj je dohoda mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně možného vybudování prvků protiraketové obrany USA v ČR a Polsku na spadnutí. O pravděpodobném brzkém podpisu dohody mezi USA a Ruskem ho prý informoval předseda zahraničního výboru Státní dumy, ruské dolní parlamentní komory, Konstantin Kosačov.

Paroubek také uvedl, že čeští vyjednavači nedokázali mít na konečnou podobu dohod takový vliv jako jejich polští kolegové.

Reklama

Související témata:

Související články

Gorbačov: Americký radar míří proti Rusku

Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov se domnívá, že americký protiraketový štít v ČR a Polsku je namířený proti Rusku a Číně a nikoliv proti zemím jako...

Paroubek míří do Ruska, Topolánek zuří

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek společně s dalšími špičkami strany zamíří ve středu na návštěvu Moskvy. Jedním z témat jednání v Rusku bude i plánovaný...

Výběr článků

Načítám