Hlavní obsah

Klaus se setkal s Kasparovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU
Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus se v neděli před polednem sešel v Hluboké nad Vltavou s ruským šachistou a reprezentantem opozice Garrim Kasparovem. Kasparov sehraje na Hluboké simultánku s 25 hráči včetně prezidentova syna Jana. Při příležitosti jeho návštěvy je vydávána také kniha Jak život napodobuje šachy.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Václav Klaus s ruským šachistou a reprezentantem opozice Garrim Kasparovem v Hluboké nad Vltavou

Článek

Podle plánu měl Klaus hovořit s Kasparovem půl hodiny mezi čtyřma očima, nakonec spolu mluvili tři čtvrtě hodiny. Klaus se zajímal především o situaci v Rusku po prezidentských volbách, v nichž byl zvolen Medvěděv.

Garri Kasparov sehrál na Hluboké simultánku s 25 hráčifoto: Právo/Vladimír Vácha

"Prezident Klaus se chtěl dozvědět více o situaci v Rusku, vyměnit si dojmy o ruských domácích problémech a slyšet mé názory na politiku Putinova režimu," řekl na tiskové konferenci Kasparov po setkání s prezidentem Klausem, jenž se tiskovky neúčastnil.

Oba hovořili i o americkém radaru v ČR a o otázce Kosova. Kasparov uvedl, že podle něj jsou to jen symbolická témata, která ve skutečnosti nejsou klíčová a jsou jen součástí Putinovy hry.

Na Hlubokou dorazil Klaus sám bez manželky.

Václav Klaus s ruským šachistou a reprezentantem opozice Garrim Kasparovem v Hluboké nad Vltavoufoto: Právo/Vladimír Vácha

Ruský velmistr v roce 2005 ukončil kariéru a začal se věnovat politice. Je čelným představitelem ruské opozice, která tvrdě kritizuje Vladimira Putina. Označuje ho za autokrata. Jeho opoziční formace Jiné Rusko ho nominovala jako kandidáta do březnových prezidentských voleb. Nakonec se jich neúčastnil. Opoziční kandidáti měli velké problémy se zaregistrovat a neměli žádný prostor v médiích. Kasparov byl od loňska několikrát zadržen kvůli účasti na opozičních protiputinovských demonstracích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám