Hlavní obsah

Paroubek obhajoval svou cestu do Ruska

Novinky, jov
PRAHA

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek v sobotu bránil svou cestu do Ruska. Odmítl, že by byla v rozporu se zahraničně politickou orientací Česka. Prohlásil, že návštěva Moskvy nijak nezměnila odmítavý názor ČSSD na americký radar.

Článek

Paroubek na sobotní tiskové konferenci odmítl výtky, které na adresu jeho cesty na Východ zazněly. „Každá z mých cest do zahraničí je konzultována s ministerstvem zahraničních věcí,“ uvedl na svou obranu Paroubek s tím, že jeho výjezdy do zahraničí neodporují zájmům Česka.

„Mirek Topolánek nenašel za více než rok a půl ve funkci čas na cestu do jedné z nejvýznamnějších zemí světa,“ kritizoval předseda ČSSD. „Myslím si, že pokud jde o tuto cestu, není to věc sentimentu či nesentimentu, do Ruska se prostě cestuje,“ míní šéf sociální demokracie.

Paroubek do Moskvy odjel ve středu a vrátil se již v pátek, zatímco zbytek delegace zůstal v Rusku až do soboty. "Pan předseda se vrátil z návštěvy Ruska o den dřív proto, že jeho manželka má zdravotní potíže," řekla Novinkám mluvčí ČSSD Květa Kočová. Paroubek již před cestou do Moskvy řekl, že jeho choť nepojede z těchto důvodů s ním. „Musím říct, že bohužel nejede moje žena, která je také překladatelka z ruského jazyka. Ze zdravotních důvodů nejede, aby nebyly nějaké spekulace,“ sdělil Právu Paroubek.  

Paroubek uvedl, že cílem cesty do Moskvy bylo seznámit se se situací v Rusku po prezidentských volbách a poznat názory „ruské politické elity na některé aktuální politické otázky“. Šlo především o Kosovo, americký radar a energetickou bezpečnost. „Šlo nám také o to, podpořit pozici českých podnikatelů,“ uvedl Paroubek.

ČSSD již dříve oznámila, že cesta do Ruska přijde stranickou kasu na 300 tisíc korun a pokud by byla dražší, doplatí rozdíl poslanci, kteří se jí zúčastnili. „Nějaké zvláštní odchýlení té stanovené ceny nebude a pokud ano, tak to skutečně poslanci dorovnají,“ uvedl v sobotu na dotaz Novinek šéf strany.

Souhlasí s Rogozinem

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin v pátek označil návrh, že by čeští experti kontrolovali vojenské základny v Rusku výměnou za ruské inspekce amerického radaru v Česku a antiraket v Polsku za žert.

Paroubek v sobotu oznámil, že s Rogozinovým názorem souhlasí, výměnné inspekce se mu také nelíbí. „To vidím už jako absurdní, takže z tohoto hlediska s ním souhlasím. Dostal jsem se k podobnému názoru z jiných pozic, než pan Rogozin,“ uvedl Paroubek.

Sociální demokraté po cestě do Ruska nezměnili negativní stanovisko k uvažované výstavbě amerického radaru v Česku. „Naším nepříznivým pohledem na radar to (cesta do Ruska) nepohnulo ani o milimetr vpřed či vzad,“ sdělil šéf ČSSD.

Sociální demokraté se v Rusku setkali s představiteli strany Spravedlivé Rusko, která usiluje o vstup do Socialistické internacionály. „Myslím, že se s velkou pravděpodobností členkou stane,“ řekl k tomu Paroubek, podle kterého tato strana „v blízké budoucnosti“ akceptuje západoevropské hodnoty politické kultury.

Reklama

Související články

Ruský diplomat: Inspekce u nás? To je žert

Za žert označil v pátek ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin americký návrh, podle něhož by Češi a Poláci měli recipročně získat možnost kontrol...

Výběr článků

Načítám