Hlavní obsah

Sbírka známek Lamberta Krejčíře vydražena za 13,65 mil. Kč

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Během několika minut byla v sobotu vydražena rozsáhlá sbírka zmizelého Lamberta Krejčíře, otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Vítěz, podnikatel ve věku do 40 let z Prahy, koupil sbírku za 13,65 miliónu korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Sobotní dražba rozsáhlé Krejčířovy sbírky známek

Článek

Podle informací Práva zorganizoval prodej známek sám Radovan Krejčíř. Podle zdroje obeznámeného se situací kontroverzního českého podnikatele výtěžek z prodeje sbírky známek získá právě on. Pro uprchlého podnikatele by to byl vítaný příjem. "Není na tom totiž ani zdaleka tak dobře, jak se snaží působit navenek," řekl nejmenovaný zdroj.

Vyvolávací cena rozsáhlé Krejčířovy sbírky známek byla 8,5 miliónu korun, katalogová cena 15,5 miliónů korun. Aukce začala v pražském hotelu Olympik v půl deváté ráno a již během pár minut byl znám vítěz. O sbírku nakonec soutěžilo sedm zájemců, nikdo z nich ale nebyl osobně přítomen. Jediný, kdo seděl v sále, by aukční agent Miloš Hauptman, který zastupoval vítěze.

Ten nakonec pro svého zákazníka vydražil sbírku za 13,65 miliónu korun. „Vítězem je relativně dosti mladý člověk, Čech, podnikatel z Prahy ve věku do 40 let. Je to v dobrých rukou. Bude sbírku rozšiřovat, panu Pytlíčkovi (nejúspěšnější český sběratel) bude vyrůstat konkurence,“ prozradil pořadatel aukce Jiří Majer. Je přesvědčen, že nový majitel nebude sbírku rozprodávat, ale spíše rozšiřovat.

„Jsem velice spokojen, očekával jsem částku kolem 12 miliónů korun,“ doplnil Majer. Spokojená je i matka Radova Krejčíře, která známky dala do dražby a získá tak značnou sumu. „Paní Krejčířová je také spokojená, měl jsem jí na telefonu,“ sdělil pořadatel aukce.

Jistina milión korun

Aukční agent, který zastupoval vítěze, prozradil, že měl pověření jít mnohem výše, než byla konečná cena. „Mohl jsem jít až na 25 miliónů korun,“ sdělil Hauptman.

Vydražitel sbírky známek se skrýval pod číslem 3005. Soutěžil o sbírku především s dalšími dvěma zájemci, kteří byli na telefonu a předháněli se v nabídkách. Nakonec ale odpadli, aukci vzdali.

K nejcennějším známkám ve sbírce Lamberta Krejčíře patří chybotisk 50/50 Doplatit.foto: Právo/Repro

Podle nejúspěšnějšího českého sběratele Ludvíka Pytlíčka musí šťastný výherce aukce i s příplatky zaplatit 16 miliónů korun. Vítězná cena za sbírku je podle něj přiměřená. Neočekával ale, že známky získá jednotlivec. „Myslel jsem, že je koupí konsorcium pražských obchodníků,“ řekl s tím, že pak by mohlo dojít k postupnému rozprodání známek. Což by podle svých slov využil pro rozšíření sbírky.

Zájemci museli složit dražební jistinu milión korun, minimální příhoz byl 50 tisíc. Podle Ptylíčka je zvykem, že aukční agent získává z ceny jedno až čtyři procenta jako provizi.

Známky dával Krejčíř k Ježíšku

Pytlíček, kterému v novém majiteli může vyrůst sběratelská konkurence, zůstává v klidu. „Musel by toho nakoupit desetkrát tolik, navíc mám řadu unikátů. Sbírku jsem budoval 50 let,“ prohlásil.

Právě Lambert Krejčíř přitom s Pytlíčkem velmi úzce spolupracoval. „Zdědil sbírku známek po svém otci. Pak ji prodal a když se se synem zmohli, rozhodl se ji vykoupit zpět. A tak mne kontaktoval,“ prozradil Novinkám Pytlíček. „Dodával jsem pak sám panu Krejčířovi řadu věcí,“ doplnil.

„Pan Krejčíř mi například volal, že by potřeboval něco pro tatínka do sbírky k Ježíšku,“ popsal Pytlíček, jak probíhala spolupráce.

Padělek ve sbírce?

Podle Pytlíčka je v Krejčířově sbírce sporná zelená žilková známka v nominální hodnotě 4 koruny. Její cena je stanovena na 2,5 miliónu korun. „Pravděpodobně je padělaná,“ prohlásil sběratel s tím, že její spornost nevyvrací ani provedené atesty.

Pořadatel aukce Majer ovšem zdůraznil, že všichni zájemci o Krejčířovu sbírku byli na problém upozorněni. „Ta známka je sporná, bude ještě třeba ji zkoumat. Dražitelé o tom byli samozřejmě informováni," řekl Novinkám Majer. Připustil, že člověk, který známku ověřoval, provedl již několik sporných zkoumání vzácných ozubených papírků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám