Hlavní obsah

Od neděle je letní čas, teploty vyšplhají až na 16 stupňů

Právo, Václav Pergl, Jiří Novotný
PRAHA

V neděli 30. března ve dvě hodiny ráno si posuneme ručičky hodinek o hodinu dopředu. Dalších sedm měsíců pak budeme mít letní čas, jenž skončí až 26. října. Lidé, kteří okamžik změny času neprospí, ale plánují cestu vlakem, by si raději měli na telefonní lince 840 112 113 kontaktního centra Českých drah (ČD) předem ověřit, jaké budou aktuální odjezdy nočních vlaků. Ty totiž v noci ze soboty na neděli pojedou ve změněných časech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na letní čas si někteří lidé dost těžko zvykají.

Článek

„Všechny vlaky se v neděli úderem druhé hodiny kvůli posunu času o hodinu zpozdí. Tam, kde to bude možné, však zkrátíme pobyty nočních spojů ve stanicích, aby do cílové stanice dojely s menším než šedesátiminutovým zpožděním,“ sdělil v pátek tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Na letní čas si někteří lidé dost těžko zvykají. „Já jsem pořád proti této změně, protože si myslím, že je to proti přírodě,“ řekl například Právu známý odpůrce letního času, pekař Stanislav Pecka ze Sobětuch.

Krásné počasí

„Počasí se nám o víkendu bude snažit změnu času vynahradit,“ ujišťuje ale Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Jestliže budou v sobotu ještě občas přeháňky a teploty odpoledne 8 až 12, v neděli má být jasno s odpoledními teplotami 12 až 16 stupňů.

Vpravdě jarní počasí zpočátku vydrží i v pondělí, ale navečer zasáhne Česko studená fronta. Postupně se bude ochlazovat, přidá se i déšť. Vítr v nížinách dosáhne rychlosti až 70 km v hodině a na horách 90 km/h, což je síla vichřice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám