Hlavní obsah

Obce žádají finanční kompenzaci za radar

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové obcí, v jejichž blízkosti je umístěn radar NATO, chtějí finanční odškodnění a vypracování studie, která potvrdí či vyloučí negativní vliv radaru na lidský organismus. S požadavkem přišli starostové čtrnácti sídel v okolí Chlumce nad Cidlinou, kde je na katastru obce Nepolisy umístěn radar NATO, a zhruba desítky obcí u Slavkova u Brna.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Radar v Nepolisích u Chlumce nad Cidlinou

Článek

Požadují dosud blíže nespecifikované finanční odškodnění.

"Armáda ani ministerstvo obrany s námi nekomunikují. Přitom hlavní, co chceme, je důkaz, že zařízení nemá dlouhodobé dopady na zdraví obyvatel. Šíření elektromagnetických vln je něco nepřirozeného, a jsem přesvědčen, že když dokáže rušit příjem televize, tak má vliv i na lidský organismus,“ tvrdí Jiří Šustr (bezpartijní), starosta Nepolis.

O tom, že radar ruší příjem televizního signálu, je přesvědčen chlumecký zastupitel Arnošt Vítek (bezp.).

"Každých třináct vteřin nám doma přes obrazovku přeběhnou vodorovné bílé čáry. Děje se tak na třech kanálech, a to přesně na frekvencích radaru,“ potvrdil.

:. Starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (vlevo) v čele nespokojených starostů před radarem v Nepolisích.foto: Právo/Ludmila Žlábková

Jak Právu uvedl Zdeněk Petráš (bezp.), místostarosta obce Hostěrádky - Rešov v Jihomoravském kraji, nacházejí se ve stejné situaci.

"Ani naši občané nevěří, že je radar, dokončovaný částečně i na našem katastru, bezpečný. Podobně jako na Chlumecku i v okolí Slavkova byly instalovány sovětské radary už od 50. let. Stavbu nynějšího modernizovaného jsme od počátku odmítali, dokonce jsme podali žalobu k soudu. Ta je nyní u Ústavního soudu. Radar ale stojí a nikdo nevěří, že by se zbořil nebo byl přestěhován,“ řekl Petráš.

Všem stejným metrem, žádá starosta

"V našich požadavcích je i žádost na finanční odškodnění. Jestli vláda může rozhodnout, že pro 21 obcí v Brdech bude vyčleněno 1,25 miliardy, pak by měla měřit všem stejným metrem. Žádnou částku jsme ale nevyčíslili, chceme jednat,“ upozornil starosta z Nepolis.

V příštím týdnu plánují starostové z Chlumecka i Slavkovska vytvořit společné prohlášení, jež adresují ministerstvu obrany a členům vlády. Po společném jednání to řekl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

"Je mi jasné, že ten radar tu bude stát, chceme ale důkaz o tom, že není škodlivý zdraví a chceme úpravy, aby nerušil televizní signál,“ dodal Uchytil.

Reklama

Výběr článků

Načítám