Hlavní obsah

Čunek: spor o americkou zprávu je vyřešený

PRAHA
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se v pátek sešel s americkým velvyslancem v ČR Richardem Graberem kvůli nedávné zprávě amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě. Zpráva při kritice Čunka podle šéfa lidovců zkreslila některé informace. Po schůzce Čunek řekl, že mu vysvětlení velvyslance stačí. Sdělil mu prý také zdroje, z nichž je lepší příště čerpat.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek při příchodu na schůzku s americkým velvyslancem Richardem Graberem

Článek

"Je to záležitost, kterou považujeme oba dva za uzavřenou, a já pevně věřím, že ta příští zpráva bude dobrá a bude objektivní," řekl. Neočekává, že by americký Kongres zprávu měnil, ale velvyslanci řekl, z jakých zdrojů by měl jeho úřad při tvorbě další zprávy, aby zpráva byla "detailní a objektivní".

Mluvčí velvyslanectví Victoria Silvermanová řekla, že Čunek se s velvyslancem mimo jiné podělil o informace ke svému případu, které šéf lidovců považoval za důležité. Tyto informace budou podle mluvčí vzaty v potaz při přípravě americké zprávy na příští rok.

Čunek je spokojen i s odpovědí, kterou už v polovině března dostal písemně a věc považuje za vyřízenou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek: dobře, že jsem se ozval

Zprávu zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí a kritizovalo v ní ČR mimo jiné právě kvůli Čunkovi a jeho postojům k romské populaci a také kvůli jeho korupční kauze a následnému očištění.

Proti zprávě se ozval premiér Mirek Topolánek, který USA doporučil, aby si nejprve zametly před vlastním prahem. Čunkovi vadilo, že při tvorbě zprávy úřad vycházel z bulvárních médií.

"Pokud zpráva byla nepřesná, pak bylo správné, že jsem se ozval. Vysvětlil jsem, že tam nejsem kvůli Jiřímu Čunkovi, ale že ta zpráva se týká ČR a může se týkat každého z občanů," řekl Čunek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám