Hlavní obsah

Topolánek se nechce vzdát Schwarzenberga

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nechce z vlády ztratit ministra zahraničí Karla Schwazenberga (za SZ). Ten hrozí, že kabinet opustí, pokud ho šéf lidovců Jiří Čunek před návratem do vlády nepřesvědčí o svém bezproblémovém účetnictví.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

„Já se opravdu nemíním vzdát Karla Schwarzenberga a udělám všechno proto, aby se ta věc vyřídila,“ řekl na dotaz Práva Topolánek. Šéf lidovců Jiří Čunek připravil s auditory souhrn všech materiálů, které se týkají jeho osobního a rodinného financování, jak poznamenal.

„Takže jde o to, aby Čunek ministru Schwarzenbergovi tyto materiály předložil za účasti lidí, kteří jsou schopni garantovat hodnověrnost těchto materiálů, k tomu jednání ještě nedošlo,“ řekl premiér. Zároveň poznamenal, že tato situace ho netěší, neboť to ohrožuje jeho vládnutí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Prázdné místo na ministerstvu po Jiřím Čunkovi podle Topolánka nepřináší žádné problémy. To se ale prý nedá říct o nepřítomnosti lidoveckého předsedy ve vládě. Premiér to uvedl během přednášky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Premiér řekl, že s Čunkem i Schwarzenbergem mluvil a požádal je, aby se už dohodli. "Tož Juro, tak se už konečně nějak dohodněte,“ řekl prý Topolánek Čunkovi.

Schwarzenberg: Pan Čunek byl u mne, ale věci se neobjasnily
Premiér Topolánek prozradil, že už jste s Jiřím Čunkem mluvil o jeho kauze a prý jste řekl, že se necítíte být morálním arbitrem?
Ano, to je pravda. Věru se necítím být morálním arbitrem, a to vůči nikomu. Každý si musí zodpovídat za činy podle svého svědomí. Nejsem soudcem, ani knězem, a ani to není můj úkol.
Takže jste si to všichni tři na schůzce vyjasnili?
Všichni tři ne. Pan Čunek byl u mne, ale věci se neobjasnily. Já se opravdu necítím arbitrem, v tom měl premiér Topolánek naprostou pravdu. A to jsem mu také řekl. Telefonovali jsme spolu.
Znamená to, že můžete setrvat ve vládě, pokud se vrátí Čunek?
Poslouchejte, to jsem neřekl. To s tím nemá nic co dělat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám