Hlavní obsah

Česku hrozí žaloba za nadměrný hluk

• Aktualizováno
Právo, Hynek Paštěka, Lenka Hloušková

V České republice jsou nadprůměrným hlukem postiženy statisíce lidí. Teď za to hrozí státu žaloba od Evropské komise (EK). Do 18. července jí má totiž dodat plány, jak chce situaci řešit a kolik to bude stát. Některá města už teď přiznávají, že termín nestihnou.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Auto neobtěžují jen emisemi ale i hlukem.

Článek

Za vypracování Akčních plánů snižování hlukové zátěže, které vyžaduje EK, je v případě dálnic, rychlostních silnic a železnic odpovědné ministerstvo dopravy, pro Prahu ji má vypracovat pražský magistrát. V případě Brna to je Jihomoravský kraj a v Ostravě kraj Moravskoslezský.

„Je velmi pravděpodobné, že odpovědné úřady tento termín nestihnou. Pak může následovat žaloba od Evropské komise u Evropského soudního dvora,“ řekl Právu Michal Bernard z Ekologického právního servisu.

Někde nestíhají

Například Praha již nyní přiznává, že se termín zřejmě splnit nepodaří. „Práce na plánech běží, ale problém je v tom, že je tam lhůta 45 dní pro vyjádření veřejnosti. Dokončení plánu se zřejmě protáhne,“ řekl Právu ředitel Odboru městského investora Jiří Toman.

Jihomoravský kraj je na tom podobně. Stěžuje si, že dostal chybně vypracované strategické hlukové mapy od ministerstva zdravotnictví, že kterých mají akční plány vycházet. „Plány jsme dostali s půlročním zpožděním a museli jsme požádat ministerstvo zdravotnictví o jejich doplnění. Z toho vyplývá, že se nepodaří akční plány vypracovat a předat včas,“ řekl Právu mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Moravskoslezský kraj naopak tvrdí, že termín stihne. „Pokud nevyvstanou jiné další okolnosti,“ upřesnila mluvčí Moravskoslezského kraje Barbara Odstrčilíková. Plán pro ministerstvo dopravy (MD) zpracovávají jeho podřízené organizace. I ty to prý zvládnou. „Do 30. dubna by měly plány být hotovy. Pak budou předloženy k připomínkám veřejnosti, takže termín 18. července bude dodržen,“ řekl Právu mluvčí MD Karel Hanzelka.

Miliónové pokuty

Pokud nebude mít všechny plány včas, může Evropská komise žalovat přímo Českou republiku. „Nejdříve komise pošle dvě upozornění a pak už následuje žaloba. Ta může padnout v řádu několika měsíců až jednoho roku od nedodrženého termínu. Pokuty jsou v těchto případech mnohamiliónové,“ vysvětlil Bernard.

Podle nedávno zveřejněných hlukových map je v ČR téměř 300 tisíc lidí rušeno ze spánku hlukem vyšším než 60 decibelů. Ekologové odhadují, že tento jev celkově trápí kolem půl miliónu Čechů. Varování zdravotníků a ekonomů jsou přitom jasná,¬ situaci je nutné urychleně řešit. Nabízí se přitom dobrovolná možnost obyvatel nechávat automobily doma a jezdit hromadnou dopravou až po nařízené kroky, mimo jiné přijetí směrnice o tichých pneumatikách nebo zvýšení investic do výstavby protihlukových stěn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám