Hlavní obsah

Rath navrhne antikoncepci zdarma pro studentky a chudé ženy

Novinky, jov

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath chce navrhnout bezplatnou antikoncepci pro nepracující studentky a sociálně slabé ženy. Je to podle něj lepší způsob, jak zajistit snížení počtu interrupcí, než jejich zákaz prosazovaný lidovci.

Článek

"Navrhnu k diskusi poslaneckému klubu ČSSD novelu zákona, která by zajistila bezplatnost antikoncepčních prostředků pro nepracující studentky a sociálně slabé ženy. Tyto bezplatné antikoncepční prostředky by byly osvobozeny i od poplatků u lékaře a v lékárně," uvedl Rath na čtvrteční tiskové konferenci.

Rath svým návrhem reaguje na požadavek lidovců otevřít debatu vedoucí k zákazu umělého přerušení těhotenství v Česku. ČSSD nechce ke snížení počtu potratů dospět podle stínového ministra "formou tmářských zákazů a omezování lidských svobod".

Dostupná antikoncepce totiž může podle Ratha pomoci snížit počet potratů, kterých je u nás vykonáno 25 tisíc ročně, pod hranici deset tisíc.

Náklady maximálně 100 miliónů

"Náklady by dosáhly maximálně sto miliónů korun ročně," uvedl Rath s tím, že by taková částka rozpočty pojišťoven příliš nezatížila. "I přes velké rezervy v efektivitě hospodaření vykazují dnes zdravotní pojišťovny přebytek ve výši 26 miliard korun," doplnil.

"Podle mého názoru každý, kdo má nárok na pobírání dávek pomoci v hmotné nouzi nebo pobírá podporu v nezaměnstnanosti," uvedl Rath na dotaz Novinek, jaká by byla hranice pro stanovení, které sociálně slabé ženy by měly na bezplatnou antikoncepci nárok.

Hrozí politický handl mezi ODS a lidovci, tvrdí ČSSD

Sociální demokraté podle Ratha mají strach, že se ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a ODS pokusí získat za ústupek v oblasti interupcí od lidovců podporu sedmi zdravotnickým reformním zákonům. "ČSSD má vážné obavy, aby nedošlo k pokusu o takový výměnný handl v rámci vládní koalice. Takovýto politický obchod bychom považovali za velký politický problém," upozornil Rath.

Ministr Julínek chce v zákoně o specifických zdravotních službách umožnit potraty i cizinkám v Česku, což zatím není možné. To se nelíbí právě lidovcům.

Rath se diskusi o Julínkově návrhu nebrání. Oznámil, že v ČSSD chce na téma umožnit potraty cizinkám žijícím v ČR vyvolat debatu.  

Předložte každý zákon zvlášť, vyzval Julínka Rath

Stínový ministr také uvedl, že pokud by se Julínek pokusil ve Sněmovně prosadit sedm svých zákonů jako jeden balík, pro sociální demokracii to bude problém. "Pro takový slepenec hlasovat nebudeme," řekl.

Pokud by ovšem ministr zdravotnictví nechal projít zákony Sněmovnou každý zvlášť, ČSSD nebude tak striktní. "Pokud bude například slušný návrh zákona o záchranné službě, tak se klidně můžeme s ministerstvem shodnout," uvedl Rath. To ovšem v žádném případě neplatí pro zákony převádějící například fakultní nemocnice na akciové společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám