Hlavní obsah

V ČR přibude každých osm minut nový onkologický pacient

Právo, Václav Pergl

V České republice každých osm minut přibude nový onkologický pacient a každý den nádorovému onemocnění podlehne zhruba 80 lidí. Právu to řekl ve čtvrtek docent Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Článek

„Každý rok diagnostikujeme více než 52 tisíc nových nádorových onemocnění, v jejich důsledku ročně umírá přibližně třicet tisíc našich spoluobčanů,“ uvedl docent. Přestože výskyt rakoviny stoupá, v důsledku lepší léčby počet nemocných stagnuje nebo mírně klesá.

Budoucnost je především v tzv. biologické léčbě, která má méně nežádoucích účinků než chemoterapie.

Léčba šitá na míru

„Běžná cytostatika ovlivňují nejen nádorové buňky, ale i buňky zdravých tkání. To je spojeno s řadou nežádoucích účinků,“ uvedl docent. Dodal, že budoucnost, která se ale už dnes aplikuje, je v individuálních léčebných postupech s využitím biologických, tedy cílených léků. Léčba je tak šitá každému pacientovi na míru.

Některé biologické léky jsou účinné jen u úzkých skupin nádorů, jiné budou pravděpodobně účinné u celé škály nádorových onemocnění. „Jde o léky, které neovlivňují přímo nádorovou buňku, ale vyvolávají změny v nádorovém cévním řečišti. Tím mj. zlepšují průnik ostatních léků k nádorovým buňkám a zvyšují tak jejich účinnost,“ uvedl docent.

Léky prioritně dostávají onkologická centra

Významného pokroku díky biologické léčbě se dosahuje při léčbě rakoviny prsu, hematoonkologických nádorů, ale biologické léky prodlužují život i nemocným s nádory tlustého střeva, konečníku, plic, ledvin a slinivky břišní.

Protože jde o léky velice drahé, dostávají je onkologická centra. Tam je totiž záruka, že skutečně budou určeny pacientům, kteří z nich mohou mít největší efekt. „Stále platí, že kdo léčí rakovinu často, a to v onkologických centrech je, léčí ji dobře,“ uzavřel docent Petruželka.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovinu odhalí novým přístrojem

Nový přístroj na odhalování rakoviny nebo nemocí srdce má příbramská nemocnice na svém oddělení nukleární medicíny. Takzvaná hybridní kamera, která je zatím...

Výběr článků

Načítám