Hlavní obsah

Čurdová: ČSSD se nemusí za můj návrh stydět

Novinky, jov

Poslankyně ČSSD a stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová odmítá kritiku svých spolustraníků vůči jejímu návrhu, aby děti po dosažení 14 let získaly větší pravomoci při rozvodovém řízení. "Návrh pomůže dětem, sociální demokracie se za něj vůbec nemusí stydět," řekla Novinkám.

Článek

Spolustraníci jí nejvíce vyčítali, že je návrh věcně špatný, je vydáván za sociálně demokratický a nebyl konzultován. To Čurdová odmítá. „Nikdy jsem to tak neprezentovala, protože je to návrh stínové ministryně. Ta je přeci od toho, aby přicházela s návrhy,“ vysvětlila.

"Nemyslím si, že by to byla pro ČSSD nějaká ostuda. Sociální demokracie je přeci strana, která se pere za práva dětí,“ podotkla. Nesouhlasí s tím, že je její návrh špatný. „Ten návrh zrál dlouho. Impulzem pro něj například bylo, že je ČR kritizována Evropským soudem pro lidská práva nebo kauza Terezky Smutné,“ zdůraznila sociální demokratka.

Možnost zavedení věkové hranice pro vyslechnutí dítěte se podle ní diskutovala také odborných kulatých stolech. „Dokonce se diskutovala i hranice nižší, že by měla být třeba 10 nebo 12 let, kdy by musel soud dítě vyslechnout a hovořit s ním,“ sdělila Čurdová.

Dítě by nemělo absolutní slovo

Podle poslankyně podobné právní úpravy fungují v zahraničí. „V Rakousku nezletilý, kterému bylo minimálně 14 let, může při jednání o péči vystupovat před soudem samostatně, nepotřebuje někoho, kdo hovoří za něj. Soud musí dbát, že jsou jeho práva brána na zřetel s tím, že práva zákonného zástupce nejsou dotknuta,“ upozornila.

Její návrh také neznamená, že by mělo dítě u soudu absolutní slovo. „Ten problém není, že by dítě přišlo k soudu a řeklo, já chci k tatínkovi a nebo chci k mamince a vy to tady všichni poslechnete. Rozhodnutí soudu by bylo například v souladu se znaleckými posudky,“ podotkla Čurdová.

Stehlíková: Dobrý námět k diskusi

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) považuje návrh Čurdové za dobrý námět k diskusi. „A to z toho hlediska, že často názor dítěte není brán v potaz vůbec,“ řekla Novinkám. „Budeme se asi ubírat cestou, kdy názor dítěte bude brán v potaz. Má to význam zejména v případech, které jsou doprovázeny domácím násilím,“ sdělila ministryně.

Také se ale postavila proti tomu, aby mělo dítě rozhodující slovo při soudním sporu. Podle Stehlíkové by mohlo docházet k manipulacím s dítětem ze strany rodičů, například snahou uplácet různými výhodami. "Dítě pak může pak preferovat rodiče, který neposkytuje lepší výchovné zázemí. Je třeba klást větší důraz na experty a psychology,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám