Hlavní obsah

Na Vítkově oblékli sochu Žižky do trika "proti komunismu"

Transparent s heslem proti komunismu se objevil na soše vůdce husitského hnutí Jana Žižky na pražském památníku na Vítkově. Tričko s nápisem „Nechci mít na triku další totalitu“ oblékli obří soše aktivisté z občanského sdružení Dekomunizace. Případem se již zabývají policisté.

Článek

Akce je součástí projektu Trikem proti komunismu. Cílem sdružení je zbavit komunistickou stranu a její členy podílu na moci v Česku neustálým připomínáním zločinů této ideologie veřejnosti.

:. Aktivisté oblékli obří sochu Jana Žižky do trika s nápisem "Nechci mít na triku další totalitu" FOTO: Dekomunizace.cz

KSČM podle sdružení kráčí ve stopách předlistopadové KSČ a nikdy se od jejích skutků nedistancovala. Současní komunisté se naopak k jejímu odkazu na svých akcích zcela nepokrytě hlásí, tvrdí zakladatelé sdružení.

„S obavami sledujeme chování našich politických elit, které čím dále častěji podřizují své rozhodování vůli komunistů a tím fakticky připravují půdu pro jejich návrat k moci. Cítíme znechucení nad tím, že komunisté svými hlasy podílejí na rozhodování o naší budoucnosti. Jsme pobouřeni bolševickou arogancí, která nás nutí vyjádřit se k tomuto stavu,“ uvádí sdružení na svých stránkách.

:. Aktivisté oblékají obří sochu Jana Žižky do trika s nápisem "Nechci mít na triku další totalitu" (Repro ČT)

Nošením trika v minulosti podpořili kampaň proti komunismu například Václav Havel, Svatopluk Karásek, Naděžda Kavalírová, Jan Svěrák, David Černý, Jiřina Šiklová, Jaromír Štětina, Jiří Gruša, Jiří Dědeček, Václav Marhoul, Alice Nellis či Jan Potměšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám