Hlavní obsah

Autor dopisů s kulkami pro politiky zřejmě dopaden nebude

– PRAHA
Právo, rav

Pražská kriminálka v brzké době s největší pravděpodobností odloží případ výhrůžných dopisů s náboji, které během únorové prezidentské volby obdržela šestice českých zákonodárců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus se senátorkami Lianou Janáčkovou a Janou Juřenčákovou (uprostřed), kterým také přišly při prezidentské volbě poštou kulky.

Článek

„Chybí nám ještě výslech posledního poslance, ale stopy vedoucí k dopadení pachatele nemáme a autora výhrůžných dopisů jsme tedy zatím nenašli. Ostatní zákonodárci, které jsme již vyslechli, nejsou schopni podat nějaké relevantní informace, které by pomohly k objasnění případu,“ řekl ve středu Právu kriminalista Oldřich Čech, který šetření případu vede.

Nechtěl ještě předjímat, jak nakonec o kauze rozhodne, ale vzhledem k dosavadním, prakticky nulovým výsledkům, se dá předpokládat, že věc skončí u ledu.

„Třeba nám ten poslední nejmenovaný poslanec podá takové informace, které by nám mohly v šetření pomoci,“ doplnil spíše s nadsázkou policista.

Podle serveru Týden.cz, který na možné odložení kauzy upozornil, nepřinesly žádný zlom v šetření ani znalecké expertizy, například DNA či otisků prstů.

Jediné, v čem prý mají kriminalisté jasno, je typ psacího stroje, na němž byly výhrůžné dopisy napsány a také původ nábojů.

„Bylo to vojenské střelivo a všechny dopisy byly napsány na stejném stroji, jde ovšem o běžný typ, takže odkud pochází, není jasné,“ dodal Čech.

O tom, jak celý případ skončí, odmítla spekulovat i dozorová státní zástupkyně Šárka Pokorná z Prahy 1. „Žádné rozhodnutí o odložení věci jsem dosud neobdržela, takže zatím ode mě vyjádření nechtějte. Navíc to případné odložení budu ještě přezkoumávat,“ podotkla Pokorná.

Policie začala případ šetřit 12. února, poté, kdy mezi první a druhou volbou prezidenta obdrželi výhrůžné dopisy senátoři Josef Kalbáč (KDU-ČSL), Jana Juřenčáková (SNK), Liana Janáčková (NEZ) a poslanci Miloš Melčák, Michal Pohanka a Evžen Snítilý (všichni bývalí za ČSSD). Všichni měli v obálce kromě dopisu náboj, jen Kalbáč střelný prach.

Reklama

Výběr článků

Načítám