Hlavní obsah

K usvědčení opilců za volantem má stačit dechová zkouška

– PRAHA
Právo, Josef Koukal

Policie už nechce vozit každého řidiče, podezřelého z konzumace alkoholu k odběru krve. Je to drahé a nové dechové detektory odhalí alkohol v krvi stejně spolehlivě, jako laboratoř. Proto by zkouška alkoholtesterem, která je dosud braná jako orientační, měla už brzy postačit jako důkaz, zda řidič pil.

Článek

Změnu navrhl ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který poslancům v úterý předložil v rámci reformy policie kromě nového zákona o policii i takzvaný změnový zákon upravující další předpisy. A ten obsahuje návrh na uznání dechové zkoušky jako důkaz.

Pokud by zákon, který už prošel prvním čtením, poslanci  schválili, mohl by platit nejdříve od ledna 2009. Odborníci změnu vítají.

„Myslím, že v přestupkovém řízení je dechová zkouška pomocí schváleného testeru naprosto dostatečná,“ říká dopravní expert Stanislav Huml. „Řízení se tím jenom zrychlí,“ dodává.

V současné době berou policisté podle dalšího dopravního odborníka Milana Bělky hříšníky, kteří nadýchali, automaticky na krevní testy.

Pouze ty totiž dnes berou soudy i přestupkové komise jako důkaz. Dechové zkoušce nepřikládají takovou váhu.

Nově by k usvědčení viníka stačila dechová zkouška. Pouze pokud by řidič požádal o odběr krve, policie by mu musela vyhovět.

„My lékařské zkoušky nevylučujeme ani do budoucna. Ale jen v případě, že osoba odmítne orientační vyšetření nebo nebude souhlasit s jeho závěry,“ vysvětluje Ivo Chauer z odboru bezpečnostní politiky ministerstva.

„My lékařské zkoušky nevylučujeme ani do budoucna. Ale jen v případě, že osoba odmítne orientační vyšetření nebo nebude souhlasit s jeho závěry,“ vysvětluje Ivo Chauer z odboru bezpečnostní politiky ministerstva.

Pokud se prokáže, že řidič skutečně pil, uhradí kromě vyšetření nově i svůj převoz do nemocnice.

„Když jsem před lety sloužil u policie, stál krevní test 120 korun, pak ale cena rostla a dnes je to něco kolem šesti stovek,“ říká Huml. Pokud jde o cestovní náklady, jejich výše bude logicky záležet na vzdálenosti, na jakou policie řidiče do nemocnice poveze.

„Podle dnešní úpravy hradí opilý řidič vyšetření biologického materiálu, my bychom rádi, aby se do budoucna hradila i doprava,“ říká Chauer.

Naopak nemění se skutečnost, že pokud řidič odmítne jakékoliv vyšetření, automaticky se na něj při následném řízení hledí, že řídil pod vlivem alkoholu.

Anketa

Je podle vás dechová zkouška na alkohol dostatečně průkazná?
Ano
60,5 %
Ne
39,5 %
Celkem hlasovalo 9126 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám