Hlavní obsah

Koalice stanovila jízdní řád změn ve zdravotnických poplatcích

Novinky, jov

Zástupci vládní koalice si na středečním jednání pracovní komise ke zdravotnictví stanovili termín, do kdy mají jednotlivé strany předložit své návrhy na změny ve zdravotnických poplatcích. Do 9. dubna sepíší své požadavky, které předají ministerstvu zdravotnictví. Nadále přitom trvají neshody kolem akciových společností.

Článek

Koaliční pracovní skupina ke zdravotnictví se ve středu sešla ve Sněmovně na svém prvním jednání. Trvalo více jak dvě a půl hodiny. „Zatím jsme nedospěli k žádnému konkrétnímu návrhu. Ale dali jsme si termín 9. dubna, do kterého všechny strany sepíší své požadavky, co by mělo být výsledkem těch analýz, které nyní provádějí,“ informovala po jednání poslankyně Strany zelených Olga Zubová.

Požadavky se budou týkat jak poplatků, tak sedmi reformních zákonů ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Největší neshody stále vyvolává jeho plán na přeměnu zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. „My se bojíme, že akciové společnosti budou určeny k tvorbě zisku. Úplně nám nesedí ta myšlenka, že zdravotní zařízení by měla produkovat zisk. Takže chceme, aby byla i jiná alternativa než akciové společnosti,“ uvedla Zubová.

Koaliční strany své připomínky předají ministerstvu zdravotnictví, které se k nim vyjádří. Pak bude následovat další jednání. „Další schůzka pracovní komise bude 16. dubna. To by se to mělo hnout nějakým směrem a měli bychom dojít ke konkrétnějším řešením,“ sdělila zelená poslankyně.

Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře pracovní skupina vypracuje podklady pro jednání koaličních špiček, tzv. K 9. Resort zdravotnictví „na oplátku“ dodá příští měsíc koalici hodnocení dopadů poplatků. „Největší zdroj dat, který budeme pracovní skupině poskytovat, bude soubor dat o poplatcích za první kvartál roku 2008. Budeme analyzovat situaci například v sociálních ústavech, abychom zjistili, jestli sociální systém je nastaven správně, či nikoliv,“ řekl po jednání Julínkův náměstek Marek Šnajdr.

Podle Zubové je velká naděje, že se koalice nakonec dohodne. „Myslím, že ano. Všechny strany pracovaly tak, že ke konsenzu se dojde,“ sdělila. „Mám z jednání dobrý pocit,“ uvedl pak Tluchoř.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám