Hlavní obsah

Zeman: Poslanci by měli být proti radaru a pro referendum

Právo, Petr Janiš

Bývalý premiér Miloš Zeman se stále vyslovuje proti americkému radaru na českém území. Nepřesvědčily ho ani případné kontroly Rusů.

Článek

Jste odpůrcem umístění amerického radaru do Brd, tvrdíte, že má mířit na Rusko. Po summitu USA a Ruska se zdá, že pokud by Rusové měli nad zařízením kontrolu, tak by se při splnění dalších podmínek mohli s radarem smířit. Nemůže to s věcí pohnout?

Já si myslím, že ne. I když se domnívám, že íránská hrozba existuje, tak se naopak nedomnívám, že radar je účinným prostředkem proti této hrozbě. Kdysi jsem ho přirovnal k Maginotově linii, kterou Hitler obešel. A můj názor se prostě nemění.

Kdyby zde ale nakonec radar byl, smířil byste se s přítomností amerických i ruských vojáků?

Myslím si, že nebude-li radar, nebudou tady američtí, ani ruští vojáci a zabijeme tři mouchy jednou ranou.

Spekuluje se o vašem vlivu na různé poslance. Kdybyste ho měl, co byste jim poradil?

Já bych rozhodně doporučoval všem poslancům, kteří chtějí slyšet můj názor, aby pro radar nehlasovali, případně aby podporovali myšlenku referenda.

Co si myslíte o Kosovu? Měli bychom uznat jeho nezávislost?

Mluvil jsem o tom v Praze před týdnem na přednášce, byla to docela zajímavá diskuse s ministrem Římanem a dalšími. Můj názor je velmi jednoduchý. Domnívám se, že Kosovo je teroristická islámská diktatura, financovaná narkomafiemi. Z toho jednoznačně vyplývá neuznat.

A konečně se domnívám, že je poněkud pokrytecké prohlašovat, že bojujeme proti islámskému terorismu, a přitom podporovat vznik islámské diktatury na jihu Evropy.

A pokud vláda Kosovo uzná?

Považoval bych to jednak za politickou hloupost, za druhé za nevděčnost vůči Srbsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám