Hlavní obsah

O Velikonocích umíralo na silnicích méně lidí než loni

PRAHA

O velikonočních svátcích, pátkem počínaje, zatím zahynulo na českých silnicích devět lidí, což je v porovnání s loňskou bilancí příznivý výsledek. Loni byl počet obětí dvojnásobný. Za pondělí je dosud hlášena jedna smrtelná nehoda. O velikonočním pondělí přitom mívají havárie nejtragičtější následky, neboť mnoho řidičů usedá za volant pod vlivem alkoholu.

Článek

Zdá se, že letos chování řidičů ovlivnila také čtvrteční, v dějinách největší nehoda na dálnici D1 a varování meteorologů před sněžením.

„Zatím víme jen o pondělní ranní nehodě. Je možné, že celkový počet obětí bude vyšší, neobdrželi jsme všechny policejní zprávy,“ řekla Novinkám pracovnice Centra dopravních informací. Klidná situace na silnicích nicméně nasvědčuje tomu, že letos byli řidiči mimořádně ukáznění. Žádné dopravní potíže nejsou hlášeny, provoz je plynulý.

Páteční den si vyžádal na silnicích dva mrtvé, sobota a neděle shodně po třech a pondělí jednoho poté, co zřejmě kvůli hustému sněžení vjel ráno u Frýdku-Místku 63letý řidič ze Štramberka do protisměru a narazil do stromu.

V loňském roce zahynulo při jarních svátcích na silnicích 13 lidí. K nejtragičtějším však patří rok 2002, kdy přišlo o život 22 lidí, o rok později počet mrtvých vzrostl dokonce na 25.

V neděli měla tragické následky zejména v Opavě, kde se v Ratibořské ulici srazila sanitka s osobním autem. Na místě zemřel pětasedmdesátiletý kolemjdoucí muž, kterého po střetu aut srazil z chodníku vůz záchranné služby. Tragickou dohru měla tato kolize i pro sedmdesátiletou ženu z Velkých Hoštic, která si pomoc záchranářů přivolala. Zemřela ještě před příjezdem náhradní sanitky.

V sobotu zase při srážce čtyř osobních aut u Bystřice na Benešovsku zahynul starší manželský pár a další tři lidé, mezi nimi i desetiletá dívka, utrpěli zranění.

V pátek zaznamenali dvě úmrtí při dvou různých dopravních nehodách v Ústeckém kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám