Hlavní obsah

Sníh opět komplikoval dopravu

Aktualizováno

Na velikonoční pondělí pokryl zejména východ Česka sníh, který komplikoval dopravu zvlášť na severní Moravě a ve Zlínském a Olomouckém kraji. V moravskoslezském kraji a na Vysočině napadlo přes noc několik centimetrů sněhu, silnice jsou zde místy pokryty uježděným nebo namrzlým sněhem, jinde jsou mokré a odhrnuté. V Praze bylo polojasno, odpoledne místy mírně sněžilo.

Článek

Na severu Moravy ležel sníh na silničních tazích hlavně na Ostravsku, Opavsku, Frýdecko-Místecku, Novojičínsku i ve vyšších polohách Beskyd. V dešti se sněhem projížděli řidiči Karvinskem. Předpovídané sněžení přes noc sice přišlo, ke kalamitě však nedošlo.

Na některých místech Zlínského kraje napadlo přes noc více než deset centimetrů nového sněhu. Nejhorší situace byla na Vsetínsku, kde viditelnost snížily husté srážky. Zhoršená dopravní situace panovala také ve vyšších polohách na Uherskohradišťsku.

Zvýšenou pozornost bylo třeba podle Ředitelství silnic a dálnice věnovat řízení také na vozovkách v okresech Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Šumava, Železnorudsko, Stříbrsko, Tachovsko, Jeseník, Jihlava, Bruntál a Žďár nad Sázavou.

Na většině území ČR bylo převážně zataženo a vane slabý vítr, v Praze ráno svítilo slunce. V okresech Liberec, Opava, Semily, Šumava a Železnorudsko byla místy mlha. Sněžilo hlavně v okresech Jeseník, Jihlava a Nový Jičín. Teploty se pohybovaly od mínus šesti stupňů Celsia do plus sedmi stupňů Celsia.

Na východočeských silnicích byl sníh

Na silnicích ve východních Čechách ležel sníh, během večera a noci jej i přibylo. Počítat s ním museli řidiči zvláště v oblastech s vyšší nadmořskou výškou. Podle silničářů Pardubického a Královéhradeckého kraje by sníh mohl ještě připadnout, na mnoha místech ráno chumelilo.

Ujetá sněhová vrstva pokrývala vozovky menších silnic v Krkonoších a Orlických horách, její tloušťka nepřevyšovala několik centimetrů. Opatrní měli být řidiči i ve vyšších polohách Trutnovska a Rychnovska.

V Pardubickém kraji upozorňovali silničáři na kluzké vozovky zvláště v oblasti Hlinska a Skutče na Chrudimsku, rozbředlý sníh leží na všech komunikacích na Lanškrounsku. Podobná byla situace na Žamberecku.

Na východě Čech bylo ráno zataženo s častými sněhovými nebo smíšenými přeháňkami. Teploty se pohybovaly v rozmezí několika stupňů kolem bodu mrazu, vál slabý vítr.

Na Vysočině napadlo pět centimetrů sněhu

Na Vysočině přes noc napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. Na chemicky ošetřených trasách sníh rychle tál, někde však ležely jeho rozbředlé zbytky. Na silnicích druhé a třetí třídy byla ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem. Žádné potíže se sjízdností přes noc hlášeny nebyly.

Pozor si řidiči museli dát i na dálnici D1 Vysočinou. Po chemickém ošetření se někde mohli na vozovce setkat se zbytky rozbředlého sněhu, a to v celém úseku od Pelhřimovska přes Jihlavsko až po Žďársko. Na Vysočině bylo po ránu zataženo a mrzlo. Odpoledne teplota vystoupala ke dvěma stupňům nad nulou.

Ve středních Čechách přeháňky

Ve středních Čechách se na velikonoční pondělí místy vyskytovaly sněhové přeháňky, řidičům ale nezpůsobily větší problémy.

Dopravu na jihu Čech v pondělí místy komplikovaly sněhové přeháňky a zledovatělý sníh. Před sněžením varovali silničáři na Strakonicku a Jindřichohradecku. Pracovníci správy silnic tam prováděli údržbu.

V okolí Dačic, Studené a Nové Bystřice ležela zhruba dvoucentimetrová vrstva ujetého sněhu. Na uježděný sníh si měli řidiči dát pozor také u Horní Plané, Vyššího Brodu a Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku v úsecích, které se udržují pouze inertním posypem.

Silnice na Jesenicku byly pokryty sněhem

Silnice na Jesenicku pokryl sníh. Podle silničářů v regionu sněžilo, cesty byly však s opatrností průjezdné. V ostatních částech kraje se sněhové přeháňky střídaly s deštěm.

"Zatím stále sněží a sněží. Silnice jsou převážně se sněhem, buď s rozbředlým nebo s ujetou vrstvou. Celá směna pořád jezdí, zatím je vše průjezdné," řekl v pondělí dopoledna dispečer jesenických silničářů. Naopak na Šumpersku nesněžilo.

Na sníh s deštěm narazili motoristé také ve vyšších polohách na Prostějovsku. "Na Konicku od 450 metrů jsme v terénu a provádíme posyp," uvedl dispečer prostějovských silničářů.

Preventivně sypali silničáři také cestu od Šternberka na Bruntál a na Odry. "Cesty jsou holé a mokré, sněhové přeháňky s deštěm jsou na Potštátsku a Šternbersku," uvedl tamní dispečer.

Na severu Moravy většinou sněžilo

Na většině území Moravskoslezského kraje hustě sněžilo. Sníh a špatná viditelnost komplikovaly dopravu na Ostravsku, Opavsku, Frýdecko-Místecku, Novojičínsku i ve vyšších polohách Beskyd.

Na vozovkách druhé a třetí třídy ležel čerstvý sníh na Opavsku, na Bruntálsku znesnadňovala jízdu rozbředlá vrstva sněhu, varovali moravskoslezští silničáři. Teploty se pohybovaly od minus jednoho stupně Celsia do tří stupňů nad nulou.

Na Opavsku ležel rozbředlý sníh po solení i na silnicích první třídy. V regionu hustě sněžilo, teploty se držely od nuly do jednoho stupně nad nulou. Podobná situace byla také na Ostravsku.

Nad ránem začalo hustě sněžit také v Beskydech. "Sněží všude, od rána připadalo asi pět centimetrů čerstvého sněhu," popsal situaci v horách dispečer horské služby Pavel Masopust.

Silnice na Plzeňsku byly mokré

Západočeské silnice byly většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách Šumavy ležela na některých silnicích zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Teploty se na západě Čech pohybovaly od minus osmi stupňů na Šumavě v Krušných horách po nulu.

V Plzeňském kraji mohli řidiči potkat dešťové srážky většinou ve východní části regionu - na Rokycansku, částečně v Plzni a na jižním Plzeňsku. S mokrým povrchem by měli počítat řidiči také na dálnici D5.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám