Hlavní obsah

Moravu zasáhne silné sněžení, napadne až 30 cm sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové varují před silným sněžením, při kterém se mohou vytvářet sněhové jazyky a místy i závěje. Jeseníky a Beskydy čeká až 30 centimetrů nového sněhu.

Foto: Ondřej Grym, Novinky

Moravu zasáhne z neděle na pondělí silné sněžení, na cestách se mohou tvořit závěje.

Článek

Výstrahu zveřejnil v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Varování platí od půlnoci do pondělního odpoledne pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

V nočních hodinách začne sněžit postupně ve Zlínském a v Moravskoslezském kraji a v okresech Jeseník a Šumperk. Během pondělí pak může místy napadnout pět až 15 centimetrů, v Jeseníkách a zejména v Beskydech kolem 30 centimetrů sněhu. V nižších polohách zřejmě napadne vlhký až mokrý sníh, na horách pak bude sníh převážně prachový.

Na cestách se vytvoří závěje

Vzhledem k čerstvému severovýchodnímu, postupně severozápadnímu větru s průměrnou rychlostí 18 až 36 kilometrů za hodinu s nárazy kolem 54 kilometrů za hodinu, od vyšších poloh kolem 72 kilometrů za hodinu, se budou ve vyšších polohách vytvářet sněhové jazyky, na horách i závěje. Vítr i sněžení by během odpoledne měl slábnout.

ČHMÚ doporučuje řidičům, aby sledovali zpravodajství o počasí a situaci na silnicích a počítali s prodloužením doby jízdy. Nutné podle meteorologů budou zimní pneumatiky, na horách sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Meteorologové kromě řidičů varují také návštěvníky českých hor. Tito lidé by měli pečlivě sledovat informace horské služby o případném lavinovém nebezpečí nebo zákazu hřebenových túr.

Nebezpečí sesuvu lavin je totiž v těchto dnech velmi vysoké, jak dokládá sobotní tragické neštěstí v Krkonoších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám