Hlavní obsah

Schwarzenberg: Kosovo chci uznat 2. dubna

Právo, Jitka Götzová

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předloží vládě návrh na uznání samostatného Kosova týden po Velikonocích. Rád by totiž české uznání státní nezávislosti Kosova stihl do summitu NATO, který začíná 2. dubna v Bukurešti.

Foto: Petr Hanuš, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ)

Článek

„Zajisté to budu předkládat, ale přespříští týden, protože ten další je z jednání vlády omluvena polovina ministrů a to by pak nemělo smysl. Jde o závažnou věc,“ řekl v pátek na dotaz Práva. Je podle něj otázkou názoru, zda kosovská vláda splňuje podmínky na předání moci do rukou kosovských úřadů.

„Prozatím musíme říci, že se albánská vláda chová celkem rozumně, to musím přiznat. Zatím více blbli naši srbští přátelé a Albánci se chovali slušně. Když to takto bude pokračovat, tak nám to umožní být více nápomocní,“ prohlásil.

Klaus a další mají výhrady

Výhrady k uznání Kosova, srbské provincie, která jednostranně vyhlásilo svou samostatnost v polovině února, vyjádřil prezident Václav Klaus – označil to za nebezpečný precedens.

„Otevřeli jsme Pandořinu skříňku, která může mít neblahé důsledky. Není to izolovaná věc, která se vyřeší na tomto kousíčku Balkánu,“ prohlásil při nedávné návštěvě Slovenska, které s uznáním Kosova nesouhlasí. Navíc poznamenal, že „česká vláda není dnes v situaci nějakého eminentního uznání samostatnosti Kosova“.

Které země nezávislé Kosovo podporují:USA, Franice, Německo, Británie, Itálie, Austrálie, Japonsko, Afghánistán, Albánie, Turecko, Bulharsko, Chorvatsko, MaďarskoKdo je proti:Rusko, Čína, Španělsko, Rumunsko, Kypr, Slovensko, Řecko, Vietnam

Zásadně proti uznání Kosova je ČSSD, která to považuje za předčasné. „V tuto chvíli je to nezodpovědné. Pokud by to vláda udělala, tak by to bylo proti usnesení Sněmovny, že se musí vyčerpat všechny prostředky k vyřešení situace a to se vlastně nestalo. Také jsme vyzvali vládu, aby jednala v duchu rezolucí OSN,“ podotkl v pátek na dotaz Práva stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek.

Předpokládá, že ministři o návrhu šéfa české diplomacie budou ještě diskutovat. „Že se najdou mezi nimi tací, kteří řeknou, že by se ČR neměla přidávat k zemím, které se touto cestou vydaly,“ poznamenal.

Stejný postoj zaujímají i komunisté. „Jsme proti uznání samostatnosti Kosova. Je zarážející, že ministr zahraničí, který je jednou nohou na odchodu z vlády, tak spěchá, abychom byli mezi prvními, když v EU jsou na to rozlišné názory,“ řekl na dotaz Práva místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Evropští pozorovatelé upozorňují, že zejména Spojené státy intenzivně tlačí na jednotlivé země, aby uznání Kosova urychlily a aby se tu USA mohly co nejdříve vyvázat ze svého angažmá, jež by plně převzala Evropská unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám