Hlavní obsah

Letadlo s ostatky mrtvého vojáka přistálo v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Prahy v pátek v podvečer přiletělo letadlo s padlým příslušníkem vojenské policie, který v pondělí zemřel při útoku sebevražedného atentátníka na jihu Afghánistánu. Na letišti v pražských Kbelích začal slavnostní smuteční obřad, při kterém ho má ministryně obrany Vlasta Parkanová in memoriam povýšit do hodnosti poručíka a udělit mu Záslužný kříž nejvyššího stupně.

Článek

Rodina si nepřála mít u ceremoniálu veřejnost, areál byl proto uzavřen. Tělo vojáka bude pohřbeno ve čtvrtek.

Ve vojenském airbusu se vrátil i vojenský policista, který z útoku vyvázl s lehkým zraněním. Tělo padlého vojáka doprovázel náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) při smutečním obřadu na počest padlého vojáka v Afghánistánu . (Foto: Jiří Hokův, AVIS)

Smutečního ceremoniálu s vojenskými poctami se účastní kromě pozůstalých i ministryně obrany Vlasta Parkanová, náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek a další čelní představitelé resortu ministerstva obrany.

Vojáci nesou rakev s ostatky padlého českého vojáka. (Foto: Jiří Vokův, AVIS)

Čeští vojáci se stali spolu s dánskými kolegy terčem útoku sebevraha s náložemi na těle v okrese Girišk v neklidné provincii Hílmand.

Čeští vojáci se stali spolu s dánskými kolegy terčem útoku sebevraha s náložemi na těle v okrese Girišk v neklidné provincii Hílmand.

Při pondělním útoku zahynuli kromě českého vojáka také dva jeho dánští kolegové a čtyři Afghánci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám