Hlavní obsah

Zákonodárci mohou dál cestovat pražskou MHD zdarma

Novinky, jov, alt
PRAHA

Pražští radní se v pátek snažili dohodnout, zda a případně jak zákonodárcům zakáží cestovat pražskou MHD zdarma. K dohodě ale nedošlo, poslanci a senátoři tak dál nebudou v metru či tramvaji platit. Místo přímé restrikce se pokusí radní se zákonodárci dohodnout.

Článek

K radikálnímu kroku se radní podle informací ČTK neodhodlali kvůli obavám, že zákonodárci by se na oplátku mohli stavět záporně ke všem legislativním iniciativám, které hlavní město předloží.

Radní tak pověřili náměstkyni Markétu Reedovou (SNK ED), aby se sešla s poslaneckými a senátorskými kluby a zjistila, zda zákonodárci změnu vůbec podporují. Právě Reedová spor rozpoutala, když vyzvala revizory, aby zákonodárce, kteří pojednou zdarma, pokutovali.

Poslanci si ale nechali udělat právní rozbor a tvrdí, že by bylo potřeba změnit zákon, protože nárok na dopravu zdarma zaručuje zákon o platech ústavních činitelů.

Někteří poslance rozhodnutí vše projednat potěšilo. „Vítám takové rozhodnutí, myslím si, že také jediné možné z právního hlediska,“ řekl předseda sněmovního Mandátového a imunitního výboru Miloslav Kala (ČSSD)

Kala uvádí jako argument pro zachování výhody pro zákonodárce to, že díky ní jsou politici mezi lidmi a dávají také příklad, že je veřejná doprava ekologičtější. „Pokud se ale dospěje k názoru, že se má zrušit tato v uvozovkách výhoda, tak nemám problém a budu pro to hlasovat,“ připustil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám