Hlavní obsah

Schwarzenberg už je po návratu z lázní v kontaktu s Čunkem

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který už je zpět v Česku, se sice ještě nevrátil do úřadu, ale už se stačil zkontaktovat s předsedou lidovců Jiřím Čunkem, po kterém požaduje údaje z jeho účetnictví. Zatím ale nic nedostal.

Foto: Petr Hanuš, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ)

Článek

"Pan ministr je s panem Čunkem v telefonickém kontaktu,“ řekla Novinkám Schwarzenbergova mluvčí Zuzana Opletalová.

To, na co ministr zahraničí nejvíc čeká, ovšem ještě nedostal. Požaduje po Čunkovi, aby objasnil své účty týkající se majetkových poměrů. Jinak v případě Čunkova návratu do kabinetu hrozí demisí.

"Ještě od něj nic nedostal, čeká tedy dál,“ uvedla k tomu Opletalová. Schwarzenberg by se měl s Čunkem sejít a vše si vyříkat, zatím ale není jasné, kdy. Ministerstvo i Čunek se nyní omezují na prohlášení, že vše sdělí až po případné schůzce.

"Jestli se něco plánuje, tak předpokládám, že o tom budou mluvit až poté, co se to uskuteční,“ sdělila Opletalová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunek odpověděl na tutéž otázku takřka stejně. "Řekl jsem, že kolem této záležitosti nebudu sdělovat až do jejího výsledku žádné podrobnosti a pan kolega Schwarzenberg řekl totéž, takže u toho zůstanu,“ řekl Novinkám šéf lidovců.

Ministr zahraničí už pracuje

Schwarzenberg se podle Opletalové vrátil ze zahraničí, kde se zotavoval po operaci, v noci z pondělí na úterý. A hned prý začal pracovat.

"Od středy se každý den setkává s klíčovými lidmi z ministerstva, s náměstky a lidmi ze svého kabinetu a řeší ty nejdůležitější věci,“ řekla Novinkám Opletalová.

Schůzky se ovšem nekonají v Černínském paláci, kde má ministr kancelář. "Na úřad ještě nepřišel, pohybuje se po Praze,“ uvedla mluvčí.

Oficiální návrat do práce příští týden

Ministr by se do práce měl oficiálně vrátit příští týden. "Ještě nevíme, který den přesně nastoupí,“ sdělila Opletalová.

V každém případě má Schwarzenberg v plánu jet ve čtvrtek na neformální setkání ministrů zahraničí EU ve Slovinsku. "Uvidíme, jak se bude cítit, pokud dobře, tak by měl jet. V podstatě začne úřadovat hned zahraniční cestou,“ sdělila k tomu jeho mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám