Hlavní obsah

Dálnice D1 jede, české silnice ale zasypal nový sníh

Právo, Novinky, ČTK, jjí, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po čtvrtečním dopravním kolapsu na dálnici D1 se v noci na pátek podařilo hlavní dopravní tepnu země zprůjezdnit v obou směrech. Řidiči nejen na Vysočině by však měli i během pátku zůstat při jízdě ostražití. Varování meteorologů se naplnila a na většině území Česka sněží, na řadě míst se vytváří sněhové jazyky.

Článek

Dálnice D1 na Vysočině je holá a po ránu sjízdná bez omezení. Na Pelhřimovsku a Jihlavsku si řidiči musejí dát pozor na nárazový vítr. Silnice druhé třídy 523 od Humpolce na Krasoňov je dočasně uzavřena pro nákladní dopravu.

"Krátce po osmé hodině byl plně obnoven provoz na silnici z Humpolce přes Krasoňov a Větrný Jeníkov do Jihlavy, která byla kvůli havarované cisterně v noci uzavřena pro kamióny,“ přiblížil odstranění poslední závady v provozu na objízdných trasách kolem dálnice D1 Josef Švoma, vedoucí směny integrovaného policejního pracoviště v Jihlavě.

Poslední uzavřené místo na dálnici D1 po čtvrtečních hromadných nehodách, stý kilometr ve směru na Prahu, bylo plně zprůjezdněno po více šestnáct hodin trvající uzavírce v půl třetí v noci.

Cestáři vyjeli na silnice Vysočiny ve dvě hodiny v noci. "Po ránu jsou silnice ošetřené a sjízdné se zvýšenou opatrností. Vzhledem k předpovědi počasí se ale situace může přes den zhoršit,“ připomenula dispečerka krajské správy a údržby silnic Jiřina Wölflová.

Počasí opět potrápí řidiče po celé zemi

Dopravu ve středních Čechách místy komplikuje sněžení, řidiči by měli být opatrní zejména na Příbramsku a v okrese Praha-západ. Na řadě míst také jízdu ztěžuje silný vítr. Opatrní by měli být zejména řidiči, kteří se vydají na rychlostní silnici R4 nebo na dálnici D5.

Sněžení a slabý vítr mohou řidiče překvapit i na dalších místech, pozor si musejí dávat hlavně na silnicích druhé a třetí třídy. Nejsilněji vane vítr na Kladensku a Příbramsku.

Všechny silnice v Jihomoravském kraji jsou po mírném nočním sněžení bez větších potíží sjízdné. Opatrnost je nutná jen na komunikacích druhých a třetích tříd na Blanensku a Brněnsku, na nichž může ležet asi centimetrová vrstva tajícího sněhu. Problémy nejsou ani na jihomoravských částech dálnic D1 a D2.

Silný vítr a sněhové přeháňky komplikují dnes cestu řidičům pohybujícím se po Olomouckém kraji. Podle silničářů se s nárazovým větrem mohou setkat hlavně ve vyšších polohách regionu, kde se také tvoří sněhové jazyky. Nabádají proto řidiče k opatrnosti.

Husté sněžení, silný vítr a špatná viditelnost komplikují dopravu v Libereckém kraji. Řada řidičů již přezula zimní pneumatiky a s letními mají na silnicích velké problémy. Výše položené silnice v Jizerských horách a Krkonoších jsou pro ně nesjízdné. Žádná silnicenení zablokovaná, na některých ale bezmocně stojí kamiony i osobní auta.

V Ústeckém kraji na některých silnicích komplikuje dopravu vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu. Místy se také vyskytuje mlha. Řidiči by měli dávat pozor zejména na dálnici D8 v úseku přes Krušné hory, kde na vozovce leží nový sníh a stále tam hustě sněží.

V Karlovarském kraji mohou řidiče překvapit na silnicích sněhové jazyky. Způsobují je sněhové přeháňky v kombinaci s větrem. Zejména ve vyšších polohách by tak řidiči měli být opatrní. V Krušných horách na vozovkách zůstává vrstva ujetého sněhu. Například na Božím Daru napadlo za poslední dny až 20 centimetrů nového sněhu.

Na Prachaticku a Českokrumlovsku v jižních Čechách sněží, některé silnice namrzají. Silničáři zde vybízejí řidiče k opatrné jízdě. Meteorologové i přes den očekávají hlavně na Šumavě vydatné sněžení a silný vítr, tvoří se sněhové jazyky a závěje. Ve vyšších polohách jsou nutné sněhové řetězy

Na silnicích v Pardubickém kraji se vyskytuje sníh a náledí. Opatrní by měli být řidiči zvláště ve výše položených oblastech. Státní komunikace silničáři solí, takže jsou většinou mokré a kvůli teplotám kolem nuly či mírně pod bodem mrazu se na nich místy může tvořit náledí. Výjimkou je silnice přes Suchý vrch na Orlickoústecku, kde leží na vozovce slabá vrstvu sněhu do dvou centimetrů.

Na většině území Královéhradeckého kraje sněží, například v horských oblastech Krkonoš připadlo v noci na pátek přibližně 20 centimetrů sněhu. Silničářům komplikují boj s novým přídělem sněhu také sněhové jazyky, které se v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor tvoří. Všechny silnice v kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Silné sněžení potrvá do odpoledne

Podle výstrahy ČHMÚ bude až do odpoledne silně sněžit v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém kraji a na Vysočině.

Meteorologové upozornili řidiče, aby počítali s prodloužením doby jízdy. Varovali také před tím, že dnešní silný vítr se může na hřebenech hor změnit ve vichřici s rychlostí až 108 kilometrů za hodinu.

Dopravu zejména ve vyšších polohách Zlínského kraje ohrožuje silný vítr, na silnicích navíc leží ujetá až čtyřcentimetrová vrstva sněhu krytá posypem. Nejhorší situace zřejmě panuje na Vsetínsku a Uherskohradišťsku. Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti, na řadě místech totiž stále sněží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám