Hlavní obsah

Pacientka z Českých Budějovic má podezření na tropickou nemoc

Právo, Jiří Falout
ČESKÉ BUDĚJOVICE

S podezřením na krvácivou horečku, což je vysoce nakažlivé onemocnění, leží v izolaci na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice jednašedesátiletá žena z Českých Budějovic. Pacientka v posledních týdnech pobývala v exotických oblastech.

Článek

"V posledních dvou dnech měla zdravotní problémy, poukazující na možnost infekčního onemocnění jako je teplota, průjmy, zimnice a kožní vyrážka,“ potvrdil Právu František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích s tím, že seniorka navštívila například Kuvajt či indonéské ostrovy Jáva a Borneo.

Jak Právu sdělil důvěryhodný zdroj, v jedné této rizikové oblasti měl být zaznamenán výskyt hemoragické horečky, mezi které patří například onemocnění ebola. Proto praktická lékařka ženy upozornila hygieniky. "Jednali jsme hlavně z preventivních důvodů,“ doplnil ještě Kotrba.

Seniorku proto okamžitě vyšetřili epidemiolog z hygienické stanice a infektolog budějovické nemocnice v jejím bytě. Pro podezření na vysoce nakažlivou exotickou chorobu byl povolán na místo tým Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v ochranných kombinézách a s příslušnými filtry, který pacientku uložil do speciálního vaku a převezl na infekční oddělení.

Žena není ohrožena na životě

"Po celou dobu zásahu byla ve stabilizovaném stavu, nejevila známek ohrožení života či některé ze základních životních funkcí,“ řekl Právu ředitel jihočeských zdravotních záchranářů Marek Slabý. Záchranáři po zásahu byt ženy i společné prostory domu vydezinfikovali.

Vzorky krve a dalšího biologického materiálu pacientky zkoumá nyní Zdravotní ústav v Praze. "Předpokládám, že v pátek bychom mohli mít k dispozici první výsledky,“ dodal Kotrba a zdůraznil, že zásah biohazard týmu za asistence policie a hasičů proběhl standardně a není žádný důvod k panice nebo obavám ze strany veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám