Hlavní obsah

Vládní legislativci doporučili schválit církevní restituce

Novinky, jov
PRAHA

Legislativní rada vlády doporučila kabinetu schválit zákon o církevních restitucích. Ten předpokládá, že církve dostanou za 60 let i s úroky 270 miliard korun. Šéf vládních legislativců Cyril Svoboda upozornil, že pro opozici bude velmi složité, pokud se bude snažit po případném posvěcení církevní restituce zvrátit.

Článek

"Rada doporučila vládě, aby přijala tento zákon ve znění připomínek, které vyslovila,“ informovala Novinky Svobodova mluvčí Simona Cigánková. Církevní restituce má podle plánu definitivně stvrdit premiér podpisem smlouvy mezi státem a církvemi.

Vládní legislativci ve čtvrtek řešili, zda má být tato smlouva soukromoprávní nebo veřejnoprávní. Přiklonili se k tomu, aby smlouva byla soukromoprávní.

Svoboda: smlouvu s církvemi by ČSSD těžko měnila

Opoziční ČSSD přitom pohrozila, že pokud vyhraje volby, zákon o církevních restitucích, se kterým nesouhlasí, změní. Podle Svobody to ale nebude vůbec snadné. Pojistkou je právě uzavření smlouvy mezi státem a církvemi.

"Kouzlo tohoto řešení je právě v tom, že zákon vymezuje jisté předpoklady a na jejich základě bude uzavřena smlouva. A platí obecně zásada, že to co je dohodnuto, lze změnit zase dohodu těch dvou subjektů. To je kouzlo smlouvy,“ upozornil Svoboda.

"To, co takto snadno říkají sociální demokraté, takto snadno realizovat nelze. Je-li smlouva podepsána, odstoupit od závazku, který je podepsán, je mnohem a mnohem komplikovanější. Kdyby to byla jenom forma zákona, tak má pravdu sociální demokracie, že kdyby po volbách došlo k přeskupení sil v Poslanecké sněmovně a Senátu, tak že může zákonem změnit poměry z hodiny na hodinu. To ale u smlouvy možné není,“ podotkl Svoboda.

Podle legislativců by se měly restituce vztahovat na církve a náboženské společnosti, které jsou nyní registrovány.

Politiku stranou

Svoboda zdůraznil, že se legislativci nezabývali politickým aspektem věci. "Jde o čistě legislativní otázku,“ zdůraznil Svoboda. Poznamenal, že nic nebrání tomu, aby se zákonem zabývala vláda již příští týden ve středu. Ve čtvrtek ale ještě na programu středečního jednání vlády církevní restituce nebyly uvedeny.

Pokud budou restituce definitivně schváleny, církve dostanou třetinu majetku zabaveného za minulého režimu. Zbytek jim stát vyplatí. Částku 83 miliónů by splácel 60 let. Včetně úroků by ovšem státní kasu za tu dobu přišly restituce na 270 miliard korun.

Církevní restituce vyvolaly kontroverzi před prezidentskou volbou, hovořilo se o tom, že dohoda na nich je součástí politického obchodu mezi lidovci a ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám