Hlavní obsah

Policisté vykázali opravu střechy jako koupi nábytku

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEVERNÍ ČECHY

Policie už ví, jak je možné, že v severních Čechách se při modernizaci policejních služeben nakupoval nábytek až za desetinásobky cen běžných v jiných krajích. Aktuální šetření ukázalo, že předražené zakázky ve skutečnosti skrývaly stavební práce za více než milión korun.

Článek

Zjednodušeně řečeno - peníze určené na nábytek použili severočeští policejní manažeři v rozporu s veškerými předpisy na opravu střechy nebo přeložku plynového potrubí. Stavební práce ale nikdo nevyfakturoval, místo toho se tyto částky rozepsaly do cen nábytku. "Tím došlo k jeho předražení ve vyúčtování,“ stojí v závěrech kontroly.

Právo ve čtvrtek informovalo o tom, že zpětný audit policejního prezidia odhalil v severočeském kraji nesrovnalosti v podobě neobvykle předražených zakázek. Rozdíl v ceně, za jakou policie v rámci projektu P1000 koupila v různých částech republiky jeden a tentýž kus nábytku, byl až sto tisíc korun. Zatímco v Praze loni např. předepsaný recepční pult pořídili za 20 tisíc korun, v Lovosicích se u stejné položky objevila částka 120 tisíc.

A za co ve skutečnosti policie peníze fakturované jako nový nábytek použila? Podle závěrů kontroly šlo o snahu „vyžehlit“ jiné problémy. „Zjistilo se, že v rámci stavebních úprav došlo k pracem nad rámec uzavřené smlouvy. Šlo např. o opravu střechy a další úpravy po vytopení služebny v Duchcově, kde střechu strhl orkán Kyril nebo neplánovanou přeložku plynového potrubí v Lovosicích,“ píše se v závěrečné zprávě, kterou dnes dostalo na stůl vedení policie i ministr vnitra.

Porušení rozpočtových pravidel

Kontroloři také konstatovali, že jde o zásadní porušení rozpočtových pravidel. To už přitom řeší příslušný finanční úřad, který vede se severočeskou policií správní řízení. „Vedoucí stavebně ubytovacího odboru a další z vedoucích pracovníků tohoto odboru byli odvoláni ze svých funkcí a jejich pracovní poměr končí,“ konstatuje kontrolní závěr.

Rozdíl mezi skutečnou cenou nábytku a cenou, za kterou byl v severních Čechách podle vyúčtování nakoupen, přitom činí 1 157 560 korun. Manažer projektu P1000 Petr Židek v této souvislosti ujistil, že policie přijala letos takové opatření, aby se už podobné selhání nemohlo opakovat.

Prezidium vybere dodavatele a určí cenový strop

Policejní prezidium podle něj nyní předem vybere několik dodavatelských firem a jednotlivým krajským policejním správám jednoznačně určí maximální možné ceny. Zároveň dodal, že policie nyní provádí podobný audit i v případě stavebních prací. „Nábytkový“ audit ovšem ukázal, že za vysoké ceny nenakupovali vybavení služeben jen v severních Čechách, ale např. i v severomoravském Uničově, Havířově nebo Ostravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám