Hlavní obsah

Sociální demokraté Rath s Vlčkem si vjeli do vlasů

Novinky, jov

Známý sněmovní bouřlivák David Rath (ČSSD) si při čtvrtečním jednáním Sněmovny pořádně vjel do vlasů se svých stranickým kolegou, předsedou Sněmovny Miloslavem Vlčkem. Ten totiž Rathovi, který se dožadoval slova v jednacím sále, vypnul mikrofon.

Článek

Dramatické chvilky nechtěně odstartoval komunistický poslanec Václav Exner. Při projednávání Lisabonské smlouvy navrhnul odsunutí tohoto bodu jednání o tři týdny, než poslanci dostanou lepší překlad tohoto dokumentu.

Vlček se už chystal vyvolat hlasování, když ze své lavice vystartoval Rath. „Pane poslanče, já vám nedám technickou, já nevím, s čím se hlásíte,“ oponoval Vlček.

„Já jsem, pane předsedo….,“ stačil jenom Rath prohlásit a v tu chvíli mu Vlček vypnul mikrofon. „Nevypínejte mi mikrofon! Já tady vystupuji za klub sociální demokracie, jestli jste si toho nevšiml, pane předsedo!“ rozlítil se Rath.

Předseda Sněmovny se snažil situaci klidnit. „Pane poslanče, nerozčilujte se. Vy jste se hlásil s faktickou…,“ zahájil svou obhajobu. Do té mu skočil Rath, který vystřelil další rozčílenou supliku. „Vy nemáte právo…,“ durdil se. „Vy jste se hlásil s faktickou poznámkou, tudíž jsem myslel, že se hlásíte do rozpravy. Já vám slovo udělím, jestli se hlásíte za poslanecký klub. Tak mi to sdělte a nerozčilujte se, protože je to zbytečné se rozčilovat. Prosím, máte slovo,“ kapituloval Vlček před rozzlobeným spolustraníkem.

Rath si ovšem ani po udělení slova neodpustil další jedovatost. „Vaše způsoby, pane předsedo, přesahují všechny možnosti. Vy nemáte žádné právo tady vypínat...,“ zaútočil znovu.

Za klub nebo s technickou

„Pane poslanče, předneste návrh za poslanecký klub,“ reagoval předseda Sněmovny v domnění, že tím celá věc skončí. „Za poslanecký klub sociální demokracie. Měl jste se mě nejdřív optat, s čím chci vystoupit,“ káral Vlčka opět Rath. „Pane poslanče, vy jste se hlásil formou technické, to znamená klasickým téčkem a pro mě je to faktická přihláška. Kdybyste řekl: pane předsedo, hlásím se jako zástupce poslaneckého klubu, je to pro mě něco jiného. Prosím, pokračujte,“ snažil se věc vysvětlit Vlček.

Poslední slovo ale neměl, to zůstalo Rathovi. „To byste mi nesměl vypnout mikrofon. Téčko znamená také technická poznámka. Já právě žádám o přestávku na klub sociální demokracie v délce 15 minut a prosím klub sociální demokracie do státních aktů,“ uzavřel sněmovní bouřlivák přestřelku.

Podle informací Novinek vášnivá debata pokračovala i na jednání poslaneckého klubu ČSSD. Vlčka se tam při sporu zastal poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský, člen ústavně-právního Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám