Hlavní obsah

Vlček: americký radar s NATO nesouvisí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) uvedl, že případné umístění radaru USA v ČR není otázkou pro Severoatlantickou alianci. Řekl to ve čtvrtek během on-line chatu se čtenáři Novinek. ČSSD přitom oficiálně požaduje, aby byl radar začleněn do NATO.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ve své kanceláři.

Článek

"Radar nesouvisí s NATO. Je to dvoustranná záležitost mezi naší republikou a USA," sdělil Vlček. Jeho vyjádření je tak v rozporu s oficiální linií ČSSD, která požaduje, aby byl radar součástí NATO a aby k němu proběhlo referendum.

Předseda Sněmovny dodal, že je proti tomu, aby v Brdech stál radar USA. "Umístění tohoto zařízení u nás není ochrana ČR. Naopak představuje potenciální riziko útoku na toto zařízení," doplnil.

Na otázku jak se vypořádat s problémem poslaneckých přeběhlíků uvedl, že by se to dalo řešit přijetím zákona, podle kterého by mandát patřil politické straně. "Pokud tedy poslanec opustí stranu, za kterou byl zvolen, ztrácí mandát a nastupuje další v pořadí zvolený za politickou stranu," vysvětlil.

Vlček také kritizoval malou úroveň morálky v politice. "Jednoznačně je morálka současných politiků horší než před deseti lety. Za tím si stojím," uvedl s tím, že se snaží proti "zhrubnutí" politické scény bojovat. Na otázku, jestli mu vadí například časté slovní výpady jeho spolustraníka Davida Ratha, odpověděl: "Je jaký je a je to můj kolega".

Reklama

Výběr článků

Načítám