Hlavní obsah

Senát navrhl uznat aktéry třetího odboje jako válečné veterány

PRAHA
Aktualizováno

Senát ve středu navrhl zákonem uznat protikomunistický odboj a ocenit jeho aktéry. Aktivní účastníci tohoto třetího odboje by měli získat postavení válečných veteránů.

Článek

Podle míry svého boje s komunismem by měli mít nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Osvědčení má vydávat Ústav pro studium totalitních režimů.

"Zákon nezakládá nárok na finanční odškodnění ani nějaké významné materiální výhody. Chce být naplněním zákona o protiprávnosti komunistického režimu," uvedl za předkladatele normy místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS). Zákon se podle něj týká těch, kteří záměrně nechtěli být pouze pasivními účastníky.

Předlohu nyní bude posuzovat vláda a Sněmovna, neboť horní komora může zákony navrhovat jen jako celek. Liška očekává, že norma určitě narazí ve sněmovně, kde měli senátoři kvůli nesouhlasu levice potíže i s prosazením Ústavu pro studium totalit. Levicoví senátoři už dnes neúspěšně navrhovali zamítnutí normy. Pro přijetí bylo normy bylo naopak 50 z 66 přítomných členů horní komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám