Hlavní obsah

Poslanci schválili antidiskriminační zákon

Novinky, ČTK, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila návrh antidiskriminačního zákona. Norma má pomoci zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost nebo sexuální orientaci. Návrh zákona nyní posoudí Senát a prezident.

Článek

Česko bylo jedinou se zemí EU, která podobný zákon ještě neměla a za to jí hrozily sankce z EU.

Poslanci schválili zákon v druhém čtení minulý týden a rozhodli o zkrácení projednávací lhůty ve třetím čtení na 48 hodin.

Normu podpořili i poslanci ODS, přestože ji kritizovali z přílišného zasahování státu do svobody jednotlivce. To ale předkladatelé novely odmítli s tím, že každý bude moci před soudem prosadit normy rovného zacházení.

Čurdová: je to legislativní zmetek 

„Byl schválen zmetek, který nezaručí ochranu před diskriminací. Je to bezzubý zákon, není v něm ani jeden ostrý zub. Evropský vlk se nažral a česká liberální koza zůstala celá,“ řekla Novinkám kritička vládní předlohy poslankyně ČSSD Anna Čurdová. Při závěrečném hlasování se proto zdržela.

„Zákon je naprosto minimální a navíc ještě snižuje tu současnou právní ochranu, kterou oslabuje,“ míní Čurdová. Nejvíc jí vadí, že bylo důkazní břemeno diskriminace rozděleno mezi oběť a viníka. „Nedovedu si představit, když je někdo v práci diskriminován, jakým způsobem se bude na základě tohoto paragrafu bránit,“ míní.

Antidiskriminačním zákonem se již zabývaly minulé vlády. Naposledy jej loni vetoval Senát, proti byli především senátoři z ODS. Norma byla podle nich příliš vágní a zaváděla takzvanou pozitivní diskriminaci, tedy zvýhodnění určitých menšin oproti zbytku obyvatelstva. Sněmovna o návrhu před volbami pak už nehlasovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám