Hlavní obsah

Hovorka: přeběhlík nejsem, ale ve všem vládu podpořit nemusím

Novinky, jov

Rebelující lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který podpořil opozici při hlasování návrhu na zrušení poplatků ve zdravotnictví, se stále považuje za vládního poslance. Nevidí důvod, proč se stát přeběhlíkem do opozičního tábora nebo vládu potopit. Na druhou stranu kabinetu vzkazuje, že nemusí podpořit všechny jeho návrhy.

Článek

"Ano,“ uvedl Hovorka na dotaz, zda se stále považuje za vládního poslance. V současnosti prý neplánuje, že by se stal nezařazeným poslancem nebo dokonce utekl k opozici. "Nevidím důvod proč. Pokud mne budou chtít nějakým způsobem vyloučit, tak je to samozřejmě jejich věc,“ sdělil.

Odmítl, že by se jej ČSSD snažila přetáhnout na svou stranu. Také místopředsedkyně lidoveckého poslaneckého klubu Michaela Šojdrová je přesvědčena, že Hovorka zůstává ve vládním táboře. "Myslím si, že určitě ano podle většiny hlasování,“ prohlásila.

Na dotaz Novinek, zda si myslí, že hrozí Hovorkovo přeběhnutí k opozici, odpověděla: "Doufám, že ne“.

Bianco šek vládě nevypíše

Kabinetu Mirka Topolánka (ODS) ale Hovorka odmítá vypsat bianco šek, že bude podporovat všechny zákony, které předloží.

"To nemohu říct dopředu, o jaké zákony se bude jednat. Hlasuji v zásadě pro všechny zákony, které je třeba prohlasovat. Tam, kde vidím nějaký problém, tak jsem hlasoval odlišně,“ uvedl lidovecký zákonodárce a dodal: "Vždy jsem se akorát snažil upozorňovat na věci, které jsou špatně, a pro ty věci, které jsou špatně, jsem nehlasoval“.

Kabinet nechce potopit, má ale výhrady

Pokud by vládě hrozilo ve Sněmovně hlasování o její existenci, koalice může být zatím v klidu, Hovorka kabinet nehodlá potopit. "Zatím jsem vždycky hlasoval pro důvěru vládě, nemám důvod, proč bych měl měnit stanovisko,“ sdělil Hovorka.

V každém případě má lidovecký poslanec již nyní problém s návrhem ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) na transformaci zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. "Z toho, co jsme zatím dostali, to není možné takto schválit,“ trvá na svém.

Výhrady má i k první fázi důchodové reformy, která zvyšuje odchod do penze na 65 let. Při hlasování o ní se zdržel. "Měl jsem výhradu, že se ruší náhradní doby pro studenty a potom jsem měl problém, že lidé, kteří jsou v předdůchodovém věku, tak často těžko nacházejí práci,“ podotkl k tomu Hovorka.

Poslanec také požaduje, aby uvažovaný americký radar byl součástí NATO. "Myslím, že je to důležité,“ řekl s tím, že se rozhodne, jak bude hlasovat, podle toho, jaké bude znění smluv o výstavbě radiolokátoru.

Lidovci budou rebelii řešit

Podle šéfa lidoveckého poslaneckého klubu Pavla Severy by se měl Hovorkův případ řešit na předsednictvu strany. "Tam je možnost říci Ludvíkovi Hovorkovi nějaký názor a nějaký závěr,“ řekl Novinkám s tím, že situaci by měl řešit hlavně šéf strany Jiří Čunek.

"Přepokládám, že pan předseda se tím bude zabývat, protože bude určitě dostávat od koaličních partnerů otázky, jak to tedy vypadá s počty hlasů v KDU-ČSL. Takže to řešit bude muset,“ prohlásil.

Severa by jako předseda klubu chtěl, aby všichni lidovečtí poslanci hlasovali v souladu s programem strany a většinovým stanoviskem s výjimkou otázek, kde hrají roli výhrady svědomí. "Ale bohužel v těchto případech se to netýkalo výhrady svědomí,“ prohlásil na adresu Hovorky.

Trest poslanci nehrozí

Hovorka nemá signály, že by ho chtěli jeho spolustraníci nějakým způsobem trestat. "Ne, to ne. Vyslechl jsem si kritiku, ale zatím o žádném trestání nebyla řeč,“ řekl.

"Pan poslanec Hovorka má své názory a já obecně v těchto případech nejsem přítelem represí, protože nemám zkušenost, že by někoho přiváděly k rozumu,“ řekl k tomu Novinkám ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

"Je zkrátka přesvědčený o tom, že je to jeho právo, aby takto hlasoval. Nelze nic jiného než na něj apelovat, ale nemůžete mu v tom zabránit,“ míní pak Šojdrová, která odmítá jakékoliv snahy o případné Hovorkovo vyloučení z klubu. "Za sebe říkám, že je to naprosto nemyslitelné,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám