Hlavní obsah

Kárné řízení s Benešovou zastaveno kvůli prodlení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a nyní stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová neměla v poslední době problémy jen s civilní žalobou, kterou na ni podalo sedm špiček české justice. Ještě donedávna totiž společně s dalšími třemi právníky čelila jako advokátka i kárné žalobě kvůli možnému střetu zájmů.

Článek

Kárný senát České advokátní komory (ČAK) ale 28. ledna celé řízení zastavil. Žaloba totiž byla na čtveřici advokátů podána až loni 6. listopadu, osm měsíců od březnového zahájení šetření, a podle ČAK tedy přišla pozdě. Zákon totiž stanoví jen šestiměsíční lhůtu.

Obsahem samotné žaloby se tak kárný senát vůbec nezabýval. Právu to včera řekla mluvčí ČAK Iva Chaloupková s tím, že řízení je skončeno pravomocně.

Advokáti versus Fischer

Celý případ souvisí se sporem o majetek firem, které kdysi patřily Václavu Fischerovi. Právě on celou žalobu svou stížností inicioval. Pražská advokátní kancelář Císař, Češka, Smutný ho totiž v minulosti zastupovala, ovšem po prodeji jeho firem podnikateli Karlu Komárkovi v roce 2003 začala poskytovat služby tomuto novému majiteli. A to i v následných sporech se samotným Fischerem. O dva roky později nastoupila do zmíněné advokátní kanceláře i Benešová.

„Odmítám, že bych se dopustila střetu zájmů. Beru to jako útok na mě, i když byli žalováni i moji kolegové (Císař, Češka a Hála, pozn. redakce),“ uvedla k tomu včera Benešová.

Stížnost je dle advokátů neoprávněná

„Údajně jsem zneužila informace o Václavu Fischerovi, o kterých jsem ani netušila, protože když jsem přišla do té advokátní kanceláře na konci roku 2005, Fischer už nebyl jejím, a tedy ani mým klientem,“ upozornila Benešová.

„Stížnost považujeme za zcela neoprávněnou. Tvrzení, že naše kancelář zastupovala nejprve pana Fischera a posléze protistranu, je nepravdivé,“ řekl Jaromír Císař.

Benešová se do podezření ze střetu zájmů dostala také proto, že s kauzou majetku Fischera měla co dočinění ještě jako nejvyšší státní zástupkyně a po odvolání z funkce pak začala jako advokátka zastupovat Komárkovy firmy.

„Na nejvyšší zastupitelství na jaře 2005 doputovalo podání kanceláře Císař, Češka, Smutný na pana Fischera pro trestný čin. To oznámení jsme ale nezpracovávali a jen ho poslali místně příslušnému zastupitelství. Víc jsem se o to nestarala,“ podotkla Benešová.

Až později, už jako advokátka, podala sama oznámení na Fischera. To bylo odloženo. Fischer zase loni v únoru podal trestní oznámení na Benešovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám