Hlavní obsah

Brožová si stěžuje na Pospíšila, tentokrát kvůli soudcům

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová v úterý znovu ostře zaútočila na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Tentokrát jí vadí , že Pospíšil údajně nijak nereaguje na její žádosti o navýšení počtu soudců a asistentů u Nejvyššího soudu. Brožová to bere jako snahu dostat ji z místa šéfky NS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová na tiskové konferenci

Článek

„Přiznávám, že tento postoj vnímám jako pokračování snah odstranit mě z funkce předsedkyně Nejvyššího soudu,“ řekla včera novinářům Brožová.

„Je to tak absurdní argument, že ho ani nebudu komentovat,“ reagoval v telefonickém rozhovoru pro Právo ministr Pospíšil. „Těžko může někdo spojovat diskusi nad personálním obsazením soudu s jejím sesazením z funkce,“ doplnil.

Nevyřešených kauz narůstá

U Nejvyššího soudu však narůstá počet neskončených věcí a úměrně tomu podle Brožové roste i kritika tohoto soudu. „Již od počátku roku 2007 proto usiluji o navýšení počtu soudců o čtyři na celkových 65. Neúspěšně,“ prohlásila Brožová s tím, že její požadavky Pospíšil přislíbil splnit již loni v listopadu a svůj slib zopakoval i veřejně v televizi letos v lednu.

„A nic se neděje,“ podotkla Brožová. Ministrovi už letos kvůli zmíněnému personálnímu problému napsala celkem tři dopisy, ale na odpověď čeká dodnes.

„Paní doktorka v tuto chvíli dostává peníze na 62 soudců, přičemž má obsazeno jen 59 míst. Ten pověstný míček je tedy na její straně, nikoli na straně ministerstva. Ona není schopna získat nové adepty na pozici nejvyššího soudce a tuto svoji neschopnost zakrývá tím, že poukazuje na ministerstvo,“ vrátil Pospíšil Brožové úder.

Šéfka NS podle něj dosud žádné návrhy na jmenování soudců ministrovi neposlala. „Odpovědnost je na její straně. Ona musí dělat svoji personální politiku a nikoli ministr,“ sdělil Pospíšil.

Až prý Brožová zaplní zmíněná tři místa, které jí ministerstvo platí, je prý Pospíšil ochoten jednat o dalším navýšení tabulkových míst u NS.

Loni k soudu přišlo přes 9000 případů

Loni soudci NS v obchodním a občansko-právním úseku nevyřídili 20 procent z téměř 7000 napadlých věcí. Celkem se k Nejvyššímu soudu loni dostalo 9062 případů.

Soudci Nejvyššího soudu podle jejich předsedkyně musí měsíčně vyřešit 36 případů, navíc počet kauz se rok od roku zvyšuje. „Potřebujeme posilovat především na občansko-právním a obchodním úseku, jinak se délka řízení bude dále zhoršovat,“ míní Brožová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám