Hlavní obsah

ČR v kritice Islandu za obnovení lovu velryb vyčkává

PRAHA

Česká republika v souvislosti s obnovením lovu velryb v islandských mořích do Reykjavíku prozatím žádnou protestní nótu nazaslala. "Ministerstvo životního prostředí zatím žádnou reakci neuskutečnilo," sdělil Novinkám ředitel odboru vnějších vztahů ministerstva Jakub Kašpar.

Článek

Ministerstvo si však od islandské strany vyžádá podrobné informace týkající se jejího aktuálního rozhodnutí a důvodů, které ji k tomuto rozhodnutí vedly, dodal Kašpar.

"V současnosti je připraven pro vládu materiál, jež by mohl vést k podpisu smluv s Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) chránící tyto živočichy," sdělil Kašpar.

:. ANKETA
Měla by Česká republika proti obnovení lovu velryb Islandem oficiálně protestovat? Hlasujte v anketě na konci článku.

Třetí svět poslouchá, Japonsko, Norsko a Island ne

Lovení velryb bylo IWC zakázáno moratoriem z roku 1986. Nikdy je ale plně nepřijaly za své Norsko a Japonsko, které prý potřebují "materiál pro vědecké účely". Smutnou praxí zůstává, že se savci do odborných laboratoří vůbec nedostanou, končí jako předražená specialita na stolech a poté v žaludcích tamějších bohatých gurmánů.

Současný krok Islandu, zdůvodněný také nezbytným bádáním proto narazil na tvrdou mezinárodní kritiku, mimo jiné ze strany Spojených států a Evropské unie. Zatím však prakticky neexistuje prostředek, jak činnosti Reykjavíku zabránit.

Paradoxem celé kauzy zůstává, že zatímco se tzv. země Třetího světa daří v lovu velryb různými přísliby investic a ekonomických výhod "hlídat", zmíněné vyspělé státy jakékoli zákazy tvrdošijně ignorují.

Anketa

Měla by Česká republika proti obnovení lovu velryb Islandem oficiálně protestovat?
ano
88,5 %
ne
11,5 %
Celkem hlasovalo 748 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám